In Tips

De nek is misschien wel het lichaamsdeel dat we het meeste gebruiken. Wanneer we ons hoofd bewegen, beweegt onze nek namelijk automatisch mee. Het kan dan ook gebeuren dat jij last krijgt van jouw nek. Dit kan door een verkeerde beweging te maken, maar er zijn meer factoren die nekklachten kunnen veroorzaken. Zo krijg jij bijvoorbeeld vaak een stijve nek wanneer je lange tijd in de kou staat. Ook verkeerd liggen in bed kan de oorzaak zijn van een zere nek. Indien jij klachten hebt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. De beste manier is in dat geval een nekmassage. Maar hoe kun je eigenlijk een goede nekmassage geven? Met behulp van onderstaande tips van onze massage salons is dit een fluitje van een cent!

1. Let op de houding bij een nekmassage geven

Om een goede nekmassage te geven, is een goede houding belangrijk. Geef een nekmassage niet in bed, maar zet degene die jij masseert altijd in een stoel. Gebruik bij voorkeur een stoel met rugleuning. Kies echter geen stoel met een te hoge leuning, want bij een nekmassage is het handig als jij ook bij de schouders en bovenrug kunt. Gelukt? Laat degene die jij masseert dan plaatsnemen op de stoel. Zorg er te allen tijde voor dat zijn/haar rug recht is. Op deze manier is er namelijk sprake van een comfortabele houding en dat is essentieel bij een nekmassage geven.

2. Zorg voor een goede warming-up

In het geval van sporten is een goede warming-up belangrijk, maar dat geldt ook voor een nekmassage geven. Indien jij je direct stort op koude nekspieren, kan de persoon die jij masseert zich juist alleen maar meer gespannen gaan voelen. Hoe jij de spieren in de nek warm maakt? Door met je vingertoppen lichte, maar stevige druk uit te oefenen. Voor deze warming-up kun je het beste gebruikmaken van wijs-, middel- en ringvinger. Begin altijd bij de overgang van het hoofd naar de nek en ga zo langzaam naar beneden. Vergeet vervolgens ook de zijkanten van de nek niet. Varieer niet te veel met de druk, maar probeer deze zo constant mogelijk te houden.

3. Werk spanningsknopen weg

Voelen de spieren van degene die jij masseert hard aan? Dan is er sprake van spanning. Het kan zelfs zijn dat jij knopen voelt in de spieren. Door de nek op de juiste manier te masseren kun jij deze knopen verwijderen. Het is in dat geval belangrijk dat jij gerichte druk uitoefent op deze knopen. Dit doe je door beide duimen op de knoop te plaatsen. Oefen vervolgens stevige druk uit op de knoop. Neem ook de rest van de spier mee, zodat deze zich geheel ontspant. De knoop kan na een paar keer drukken verdwijnen, maar dat hoeft niet. Ga net zo lang door tot de knoop uit de nekspier verdwenen is.

4. Plaats je vingers op de juiste plek bij een nekmassage geven

Voor een goede nekmassage gebruik jij hoofdzakelijk jouw duimen. De overige acht vingers gebruik je aanzienlijk minder vaak. Deze moet je natuurlijk wel een plekje geven om de massage met jouw duimen te kunnen geven. Plaats ze in ieder geval niet rondom de keel. Doordat jij druk uitoefent met jouw duimen, kun je ongemerkt ook je vingers aanspannen. Deze kunnen zodoende de keel afknellen. Dit is natuurlijk geen pretje voor de persoon die jij masseert. Laat jouw overige vingers daarom rusten op de schouders. Jouw duimen hebben zo voldoende bewegingsvrijheid en bovendien heeft degene die jij masseert geen last van de overige acht vingers.

5. Gebruik massageolie voor het comfort

Bij nagenoeg iedereen groeien er in de nek haartjes. Dit zijn vaak maar hele kleine haartjes, maar met een nekmassage kun je hier desondanks toch last van hebben. Het kan namelijk een schurend en brandend gevoel veroorzaken wanneer iemand hier met zij duimen of vingers overheen gaat. Jij kunt dit voorkomen door massageolie te gebruiken. Een klein beetje van deze olie is vaak al genoeg. Deze olie geeft hiermee een ontspannend effect aan de massage. Door deze olie wordt de nek van degene die jij masseert een stuk gladder en dat zorgt voor een nog prettigere ervaring.

Recent Posts
massage oefeningen quarantaine