Welke baby massageolie kan ik het beste gebruiken?

Iedereen is tegenwoordig met zijn gezondheid bezig, zo ook wij! We proberen zo gezond mogelijk te eten, en daarnaast ook lekker te sporten. Maar zijn we eigenlijk wel bewust met onze kinderen bezig? Weet jij bijvoorbeeld wat je allemaal op de huid van je baby smeert? Wij vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten oliën die geschikt zijn voor jouw baby.

Waarom gebruik je eigenlijk massageolie bij je baby?

Het huidje van een baby is nog heel teder. Dit betekent dat je er heel voorzichtig mee moet zijn, hij is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. De babyhuid is erg dun, wel tot 5x dunner als de huid van zijn ouders! Daarnaast zijn de cellen van de babyhuid nog heel open, daarom is het belangrijk dat je voorzichtig bent met deze huid. Smeer daarom erg rustig de olie op de huid. Tijdens de massage glijden je handen hiermee soepel over het huidje. Als je masseert zonder olie, kan dit erg stroef (en pijnlijk) zijn voor je kind.

Waarom moet je voorzichtig zijn met de olie die je gebruikt?

Er zijn veel massageoliën die chemische stoffen bevatten. Kijk dus goed uit wat je op de huid van je baby smeert, aangezien deze chemische stoffen een allergie kunnen veroorzaken. Van tevoren weet je nooit of je kind ergens allergisch voor is, dus test altijd een kleine hoeveelheid van de olie op de huid van je baby.

Daarnaast moet je goed opletten dat je kind geen olie in zijn mond stopt. Ze houden er immers van om hun tenen, handen en andere lichaamsdelen in hun mond te stoppen. Zo krijgen ze wat olie binnen. Dit is in principe niet erg, zolang de olie 100% natuurlijk is. Als de olie dit niet is, let hier dan extra op.

Wat houdt de term hypoallergeen in?

Hyppoallergeen wil zeggen dat de kans op een allergische reactie minimaal is. Dit wil niet zeggen dat er geen allergische reactie kan plaatsvinden, dus zorg er altijd voor dat je eerst een klein beetje test.

Welke oliën zijn 100% natuurlijk en veilig voor je baby?

 • Zonnebloem
 • Olijf
 • Jojoba
 • Calendula
 • Druivenpit
 • Kokos

Aanraders: bekijk deze verzorgende baby massageoliën

Tips voor het kiezen van de juiste baby massageolie:

 1. Ga altijd voor een 100% natuurlijke massageolie, dus een plantaardige olie.
  Deze wordt gemaakt van zaden en vruchten, dus de oliën die hierboven beschreven staan.
 2. Sommige oliën kunnen op korte of lange termijn blijvende allergieën of irritaties ontwikkelen bij je baby. Voorbeelden hiervan zijn amandel of witte noten allergie.
 3. Warm de olie op! Dit zal de baby extra fijn vinden. Warm ook even je handen op, door ze even flink te wrijven.
 4. Neem eens een massageolie waar etherische olie aan is toegevoegd. Dit voorkomt verkoudheid en slaapproblemen, daarnaast ruikt het erg lekker!
 5. Test een kleine hoeveelheid van de olie op je baby. Zo kun je zien of het huidje rood wordt. Wordt het niet rood? Dan kun je rustig verder smeren!

 

Hopelijk ben je met deze informatie een stuk wijzer geworden en kun je met een gerust hart zelf je baby gaan masseren met één van de oliën. Ben je toevallig nog zwanger en nog aan het oriënteren? Bekijk dan ook eens onze zwangerschapsmassage pagina!

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu