Welke soorten massages zijn er?

Ontspanningsmassage geven tips

Duizenden jaren geleden werden massages al gebruikt voor mensen om te ontspannen. Massages kunnen ook ingezet worden om pijn te verlichten, te genezen en te verzorgen. Massages hebben dan ook vele voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten massages die verschillende effecten hebben om je lichaam.

Benieuwd naar de verschillende soorten massages? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over 25 verschillende soorten massages!

De vele voordelen van een massage

Een massage neemt vele voordelen met zich mee voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Hierbij de belangrijkste voordelen van een massage op een rijtje:

  • Een massage versnelt het herstel van je spieren
  • Het geeft je energie
  • Een massage verlaagt je bloeddruk
  • Ook heeft het een positief effect op je huid
  • Een massage laat je tot rust komen en zorgt voor ontspanning
  • Je krijgt er een goed humeur van
  • Het verhoogt je weerstand
  • Ook vermindert het stress
  • Een massage verbetert de balans tussen je lichaam en geest

Waarom een massage zo goed voor je is

Regelmatig van een massage genieten heeft zo zijn voordelen. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Tijdens een massages geniet je van onverdeelde aandacht en complete rust. Er is niets wat je op dat moment moet doen, dan volledig tot rust komen. Hierdoor kan je lichaam zich weer herstellen. Door het drukke leven vergeten we soms voor ons zelf te zorgen en ons te laten verwennen.

Tijdens een massage wordt er ook endorfine en oxytocine aangemaakt in je lichaam. Deze stoffen vergroten je geluksgevoel en verminderen stress. Hoe meer je je overgeeft aan de massage hoe meer je op het niveau van een diepe slaap komt. Dit betekent niet dat je in slaap valt, maar dat je je diep ontspannen voelt. Op dit niveau van ontspannenheid wordt je zelfhelend vermogen geactiveerd wat een boost voor je immuunsysteem is. Na de massage voel je je weer als nieuw!

Wat is belangrijk voor en na de massage?

Naar wat voor soort massage je ook gaat, zorg er altijd voor dat je niet gehaast aankomt. Dit zal ervoor zorgen dat je volledig van de massage kunt genieten. Laat je masseur van tevoren weten of je allergieën of andere dingen hebt waar hij of zij rekening mee moet houden.

Heb je bijvoorbeeld een blessure, een aandoening of ben je zwanger? Dan kan de masseur de massage hierop voorbereiden. Na de massage is het verstandig om niet teveel in te plannen. Na de massage kun je genieten van een glaasje water of thee om weer bij te komen. Je zult zien dat je na de massage heerlijk in slaap kunt vallen.

Verschillende soorten massages

Er zijn in totaal maar liefst 80 verschillende soorten massages. Elke massage heeft zo zijn eigen voordelen en karakteristieken. Hieronder lees je over de 25 meest bekende massages en wat de voordelen en karakteristieken van deze massages zijn.

Zweedse massage

De Zweedse massage wordt ook wel de klassieke massage genoemd en dit is de meest bekende massage soort. Tijdens deze lichte massage worden er vijf verschillende technieken toegepast die zorgen voor de stimulatie van de bloedsomloop en vermindering van spierpijn.

De Zweedse massage zorgt voor een ontspannend effect en het laat je spieren volledige ontspannen. Het is ideaal voor mensen die last hebben van stijve spieren of pijn in het lichaam. De massage duurt vaak een half uur tot anderhalf uur en de massage is in principe geschikt voor iedereen.

hot stone massage

Hotstone massage

De hotstone massage is een variant van de Zweedse massage waarbij hete stenen worden gebruikt. De basalt stenen worden met behulp van een heater tot 45 graden verhit. Het is een ontspannende massage waarbij de masseur de huid kneed en strijkt net als bij een Zweedse massage. De hotstone massage heeft diverse voordelen, zo vermindert het stress en spanning. Daarnaast verbetert het je nachtrust en het zelfherstel van je lichaam.

Balinese massage

Ook de Balinese massage is een populaire soort massage die ontstaan is uit een traditionele vorm van de Indonesische massage. Deze massage van het eiland Bali combineert diverse massage technieken uit de aromatherapie, reflexologie, Zweedse massage en acupressuur.

Bij een Balinese massage wordt er gemasseerd met een massage olie met kokos. Een Balinese massage duurt tussen een half uur en anderhalf uur en het is goed voor het verlichten van pijn in je spieren en gewrichten, het tegengaan van slaapproblemen en het verminderen van stress.

Acupressuur

Acupressuur is een massagevorm die lijkt op acupunctuur. Allebei de vormen stammen af van de oude oosterse geneeswijze en richten zich op het verbeteren van de doorstroom van energie door het lichaam op verschillende punten te stimuleren. Bij acupressuur wordt er geen gebruik gemaakt van naalden, maar er wordt druk toegebracht op het lichaam met vingers en ellebogen. Het is een specifieke techniek die wordt toegepast bij diverse soorten massages.

Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is afkomstig van het holistische systeem uit India. De massage zelf is een zachte massage die de cliënt van nieuwe energie zal voorzien. Tijdens de Ayurvedische massage wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten olie. De massage wordt gedaan met handen en soms ook met de voeten. De massage is in principe voor iedereen geschikt, behalve in de eerste 3 maanden van een zwangerschap, bij koorts, kanker en kort na het eten.

Een Ayurvedische massage duurt tussen een half uur en anderhalf uur. Het hele lichaam wordt gemasseerd en dit helpt de gewrichten ontspannen, het zorgt voor meer vitale energie en het bestrijdt vermoeidheid en stress. Het unieke van een Ayurvedische massage is dat er vaak ook gepraat wordt. Tijdens de massage wordt er gepraat over je stemming en problemen om emotionele blokkades los te maken.

reiki behandeling

Reiki

Reiki is een behandeling waarbij een therapeut je energie geeft via zijn of haar handen. Met deze nieuwe energie uit het universum kan je lichaam weer in balans komen. Een reiki behandeling heeft veel voordelen voor zowel je lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid. Het is een zachte en ontspannende behandeling dat ongeveer een uur duurt.

Bindweefsel massage

Een bindweefselmassage kan blokkades opheffen en de organen beïnvloeden. Bindweefsel is een elastisch weefsel dat je spieren, zenuwen en bloedvaten ondersteunt en je organen beschermt. Tijdens de massage wordt het je huid gerold en geplooid zodat de masseur kan voelen waar de spanning zich bevindt. Dit type massage kan dus behoorlijk pijn doen en het is dan ook geen ontspannende massage. Een bindweefsel massage kan op diverse plekken gedaan worden, zoals je benen, gezicht of hals. Dit type massage heeft vele voordelen, zo kan het onder andere de conditie van je huid verbeteren, rimpels verminderen en je zenuwstelsel stimuleren. Verder zorgt het voor een verbeterde afvoer van afvalstoffen in je huid en verlichting van gewricht- en pijnklachten.

Shantala massage

Een Shantala massage is een soort massage voor baby’s. De massage is oorspronkelijk afkomstig van India en het gaat om een ontspannende massage voor het hele lichaam. De massage is geschikt voor iedere baby, zeker wanneer ze last hebben van hun darmen of veel moeten huilen.

Door de massage zal je baby beter slapen en de spijsvertering zal verbeterd worden. Daarnaast is de Shantala massage erg belangrijk voor de verbondenheid van de baby en de ouder. Tijdens de massage is er namelijk sprake van een stijging van het hormoon oxytocine. Deze hormoon heeft een belangrijk rol bij gevoelens van verbondenheid tussen kind en ouder.

Rolfing massage

Rolfing is een massage die helpt bij het verbeteren van je houding. Bij Rolfing wordt er gestreefd naar een rechtstaand lichaam. De massage is behoorlijk stevig en pijnlijk die zal zorgen dat het natuurlijk evenwicht in het lichaam hersteld kan worden. Een Rolfing behandeling bestaat uit meerdere massages van een uur. De Rolfing massage bevordert ook je flexibiliteit.

Anma massage

De Anma massage is een van de oudste vormen van massage ter wereld. De Anma massage komt oorspronkelijk uit China en is maar liefst 5000 jaar oud. Bij een Anma massage wordt de cliënt van top tot teen gemasseerd. Er wordt hierbij vaak geen gebruik gemaakt van olie. De massage bestaat namelijk enkel uit wrijven, kneden en stretchen. Vaak wordt de massage ook over je kleding gegeven. Het wordt daarom aangeraden om loszittende kleding te dragen. Een Anma massage duurt vaak 30 tot 60 minuten.

Kum Nye massage

De Kum Nye massage wordt ook wel de Tibetaanse massage genoemd. Bij deze massage wordt er gebruik gemaakt van olie. Voor mensen die veel aan meditatie en sporten doen, is dit een bijzonder effectieve massage. Ook voor mensen die lang in dezelfde houding zitten of intensief werk verrichten, kan een Kum Nye massage veel helpen.

Het helpt namelijk de spanning in het lichaam te verhelpen en de spieren te ontspannen. Dit zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie, wat ervoor zorgt dat je je krachtiger en energieker zult voelen. De massage werkt ontspannend en het duurt tussen een 60 en 90 minuten.

Metamorfose massage

Een metamorfose massage zorgt voor een diepere connectie met jezelf. Tijdens dit soort massage worden je voeten, handen en hoofd zacht gemasseerd om mentale blokkades op te heffen. De massage zorgt voor ontspanning en het is zeer rustgevend. Dit type massage wordt aangeraden bij het verwerken van veranderingen in je leven, zoals een verhuizing, zwangerschap of scheiding.

lymfedrainage

Lymfe massage

Een lymfe massage is een massage die de afvoer van lymfe verbetert. Deze zachte massage vermindert vochtophopingen en zorgt voor een betere doorbloeding. Dit type massage wordt voornamelijk populair in Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog, omdat veel soldaten te maken hadden met gezwollen lymfeklieren. Dit type massages wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt bij langdurige vochtophopingen of na operaties. De massages is geschikt voor iedereen en de duur is afhankelijk van de staat van de klieren.

Ko Bi Do massage

De Ko Bi Do massage maakt gebruik van een Japanse techniek waarmee het gezicht gemasseerd wordt. Het wordt ook wel gezien als een natuurlijk facelift. De massage focust zich op diverse drukpunten van de huid en de spieren. De massage zorgt voor een verbetering van de conditie van de huid en heeft een verjongend effect.

Daarnaast helpt het bij een betere afvoeren van afvalstoffen uit de huid en het helpt tegen rimpels en fijne lijntjes in je gezicht. De Ko Bi Do massage is revitaliseren en ontspannend.

Klank massage

De klankmassage is een massage waarbij er gebruik wordt gemaakt van klankschalen. Deze schalen worden op je lichaam geplaatst, waardoor je het een akoestische ervaring wordt. De klankschalen zorgen niet alleen voor ontspannende geluiden, maar ook de trillingen van de schalen zullen je lichaam ook tot ontspanning brengen.

De klank massage heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor een diepe staat van ontspanning wat zorgt voor een betere nachtrust, het loslaten van angsten en spanningen en meer energie. De massage duurt meestal 60 tot 90 minuten.

Thaise massage

De Thaise massage is een van oudste massages ter wereld. De massage is stevig en de masseur masseert de energiebanen van het lichaam. Het doel van de massage is om de je zowel lichamelijk als geestelijk in balans te brengen. De Thaise massage zorgt voor zowel activering als ontspanning. Het kan pijn en spanning verminderen, het verjongt het lichaam en het vermindert stress. Daarnaast helpt het tegen slapeloosheid, stimuleert het het zenuwstelsel en het bevrijdt blokkades in je energiestroom. De traditionele Thaise massage wordt zonder olie gedaan en kan behoorlijk pijn doen. In Nederland worden er ook mildere varianten van de massage gegeven met olie of aroma.

Reflexologie

De reflexologie is een soort massage dat zich focust op de voeten. De theorie uit China gaat ervan uit dat alle lichaamsdelen en organen in verbinding staan met je voeten. Bij dit type massage wordt er druk uitgeoefend op diverse punten in je voeten, maar ook je handen. Reflexologie haalt de blokkades in het lichaam weg, wat herstel van het lichaam bevordert. Het kan hierdoor helpen bij migraine, gewrichtspijn, stress en oververmoeidheid.

Tui Na massage

De Tui Na massage komt uit de Chinese geneeskunde. De massage is behoorlijk stevig en het is dan ook een voorloper van de Shiatsu massage. De Tui Na massage focust zich op het losmaken van geblokkeerde energiebanen. De massage is dan ook zeker niet ontspannend, het opheffen van blokkades kan namelijk behoorlijk pijn doen.

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse massagetechniek. De behandeling bevordert vitaliteit en het vermindert vermoeidheid. Tijdens de massage houd je je kleding aan en er wordt druk gegeven op verschillende plekken op je lichaam. Shiatsu lijkt op acupunctuur, maar in plaats van naalden wordt er gebruik gemaakt van vingers, voeten en ellebogen. Shiatsu is een holistische behandeling, wat betekent dat het lichaam en de geest als één worden gezien.

De Shiatsu staat ook wel bekend als de stoelmassage. De massage is dan ook gefocust op de nek, rug, schouders, armen en handen.

Sweda massage

De Sweda massage is een Tibetaanse techniek. De massage is gefocust op twee verschillende energieën, de mannelijke energie Shiva en de vrouwelijke energie Parvati. De massage richt zich op het herstellen van de balans in je lichaam. Het is dan ook veel meer dan een massage. Na de massage volgen er traditioneel ook tips voor voeding en meditatie.

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is een soort massage waarom de masseur contact maakt met diverse triggerpoints in je lichaam. De focus van de massage ligt voornamelijk op je hoofd, romp, knieën en voeten. De massage heeft vele voordelen. Zo kan het hoofdpijn, migraine en chronische pijn verlichten. Daarnaast kan het ook hulp bieden bij trauma’s en chronische vermoeidheid verminderen. De massage is gericht op zowel het lichaam en de geest. Na de massage is het ook belangrijk om in gesprek te gaan met je masseur of therapeut over je trauma’s, stress en pijn.

Triggerpoint massage

Een triggerpoint massage focust zich op het behandelen van spierknopen in je lichaam. Wanneer er niet genoeg zuurstof en doorbloeding naar de spieren gaat, kunnen er gevoelige plekken in je lichaam ontstaan. Een triggerpoint massage zorgt ervoor dat deze spierknopen losgemaakt worden.

De massage is behoorlijk stevig en pijnlijk, maar na de massage zal je lichaam ontspannen aanvoelen. Heb je veel last van spierpijn, gewrichtspijn of pijn op een specifieke pijn, dan is de triggerpoint massage echt iets voor jou.

wat is cupping

Cupping massage

Cupping is een massagevorm die de spanning in je spieren vermindert en dat zorgt voor een sneller herstel van je spieren. Bij een cupping massage wordt er gebruik gemaakt van cups die vacuüm zuigen op je huid. Dit zorgt er dan ook voor dat je na de massage rode ronde vlekken op je huid hebt.

De cups trekken het ondergelegen weefsel omhoog, wat zorgt voor de loslating van verkleefd litteken weefsel en de vermindering van pijn en zwellingen. Daarnaast helpt het tegen stress, blokkades en migraine.

Lomi Lomi massage

De Lomi Lomi massage is afkomstig uit Hawaii. Tijdens de massage wordt je gemasseerd met lange strijkende bewegingen. Deze worden afgewisseld met traditionele methodes uit Hawaii. De Lomi Lomi massage is een echte ontspannende massage en het zal de interne balans en harmonie in je lichaam herstellen.

De massage is spiritueel georiënteerd waar je je het beste helemaal aan kunt overgeven. Zo wordt er in het begin vaak begonnen met een Hawaiiaans gebed en wordt er in het Hawaiiaans geneuried. De Lomi Lomi massage is dus geschikt voor iedereen die graag wilt ontspannen en zich wil ontwikkelen op het gebied van mentaal welzijn.

Tantra massage

Een tantra massage is een zachte massage waarbij het hele lichaam gemasseerd wordt. De massage focust zich op seksuele energie die vrij hoort te komen. De focus ligt op liefdevolle aanrakingen van zowel de masseur als de gemasseerde. Het is belangrijk om te weten dat een tantra massage niet altijd naakt hoeft te zijn en het ook geen erotische massage is. Bespreek als masseur en cliënt goed wat de grenzen van de massage zijn.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Wat is Rolfing?

Misschien heb je al eens gehoord van rolfing, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Ben je benieuwd wat het is en of…
rolfing
Hoofdcategorie

Wat is een Lymfemassage?

Een lymfemassage, ook wel lymfedrainage genoemd, heeft een positieve invloed op zowel het menselijk lichaam als op de huid. Hoe dit komt, wat het…
lymfedrainage
Menu