Hoe werkt acupunctuur?

hoe werkt acupunctuur

Acupunctuur is een bekende en populaire vorm van de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur denken veel mensen meteen aan heel veel piepkleine naaldjes. Maar het is zoveel meer dan dat. Als je meer wil weten over acupunctuur, wat het precies doet, waar het vandaan komt en of het geschikt is voor jou, dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier alles over acupunctuur en wat de voor- en nadelen zijn van een behandeling. Tevens weet je na het lezen van dit stuk wat je kunt verwachten bij een behandeling en waar je terecht kunt.

De historie

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die ze in China al meer dan drieduizend jaar toepassen. Naar verwachting is acupunctuur in de zestiende eeuw naar Nederland gekomen.

In 1971 werd een Amerikaanse journalist met succes in Peking behandeld door middel van acupunctuur tegen een blindedarmontsteking. Door middel van het prikken van drie naalden onder zijn knie werden zijn klachten verholpen. Hier schreef hij over in de New York Times. Een jaar later bracht president Nixon een bezoek aan China, in het bijzijn van deze journalist. Vanaf dit moment werd de interesse in Amerika en de rest van de wereld gewekt en kreeg acupunctuur meer bekendheid in het westen.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zoveel meer dan het prikken met naalden om pijnklachten te verminderen. Het is een complexe medische behandelwijze die als doel heeft stoornissen in het functioneren van het lichaam te herstellen en de balans in het lichaam terug te brengen.

Je gebruikt acupunctuur voor veel verschillende soorten klachten en ziektes, maar ook voor het verbeteren van de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid.

wat is acupunctuur

Acupunctuurpunten

We kennen allemaal het beeld van iemand die volledig bedekt is met lange, dunne naalden die in de huid prikken. Deze vorm van therapie is de meest toegepaste vorm van acupunctuur.

De naalden worden geplaatst in zogenaamde acupunctuurpunten in de huid. Deze punten bevinden zich op diverse plaatsen in het lichaam en de huid is op deze plekken aantoonbaar anders dan de omliggende huid. Een acupunctuurpunt is gemiddeld 2 tot 8 mm breed.

De punten liggen op de energiebanen (ook wel meridianen genoemd) die door het lichaam lopen.

Zoveel meer dan naalden

Het inbrengen van naalden is wel de meest gebruikte vorm van acupunctuur, maar deze geneeskunde bestaat uit nog veel meer onderdelen. Zo is er ook elektrotherapie of lasertherapie mogelijk en worden er ook massages gegeven waarbij de acupunctuurpunten en energiebanen centraal staan.

Een andere vorm van acupunctuur is de one-point needling methode. Hierbij wordt slechts op één bepaald punt geprikt. Vaak wordt deze methode gebruikt als symptoombestrijding. Wanneer er meerdere punten worden aangeprikt, wordt niet alleen het symptoom behandeld, maar wordt de hele functie hersteld.

De voordelen op een rijtje

Acupunctuur kent vele positieve effecten. De behandeling wordt als zeer veilig gezien, mits deze op de juiste manier wordt uitgevoerd uiteraard. Er zijn weinig tot geen complicaties bekend. Bovendien is het goed te combineren met andere medische behandelingen.

In onze westerse wereld wordt acupunctuur vaak gezien als aanvulling op een medische behandeling en niet als vervanging daarvan. Bovendien kan het van grote waarde zijn voor patiënten die eigenlijk medisch uitbehandeld zijn. Zij kunnen regelmatig toch nog baat hebben bij acupunctuur.

hoofdpijn

Een acupunctuur behandeling kan helpen bij hoofdpijn

Bij welke klachten wordt acupunctuur toegepast?

Er zijn ontzettend veel klachten waarbij acupunctuur verlichting kan bieden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zelfs een lijst opgesteld met alle kwalen en ziektes waarbij acupunctuur toegepast zou mogen worden. Het zijn er teveel om op te noemen, maar hier volgt een greep uit de meest voorkomende klachten waarbij je baat kunt hebben bij een acupunctuur behandeling. Zo kan het helpen bij:

 • Lage rugpijn
 • Migraine
 • Hoofdpijn
 • Tandpijn
 • Maagaandoeningen
 • Misselijkheid en overgeven als gevolg van chemotherapie
 • Zwangerschapsmisselijkheid
 • Als je een hartinfarct gehad hebt
 • Een tenniselleboog
 • Reumatische klachten
 • Menstruatie krampen en -pijn
 • Een lage bloeddruk

Deze lijst is dus niet volledig. Er zijn nog legio andere klachten waarbij acupunctuur kan helpen.

Wanneer moet je voorzichtig zijn met acupunctuur?

Acupunctuur is over het algemeen veilig en voor bijna iedereen geschikt. Er zijn echter wel een aantal gevallen waarbij extra voorzichtigheid geboden is of waarbij je een behandeling beter niet kunt ondergaan.

Slik je bijvoorbeeld bloedverdunners of heb je last van een bloedingsstoornis? Dan loop je een verhoogd risico op bloedingen. Voor mensen met een pacemaker of andere elektrische implantaten kan elektrische stimulatie met naalden gevaarlijk zijn. Twijfel je of acupunctuur voor jou wel verstandig is? Dan is het altijd verstandig om eerst te overleggen met je arts.

Wetenschappelijke bewijzen

Nog niet iedereen is overtuigd van de werking van acupunctuur. Soms wordt het nog als zweverig bestempeld.

Er is echter al wel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. Hierbij zijn diverse verklaringen gevonden, al is er nog geen eensluidende verklaring vanuit de westerse wetenschap gevonden.

Zo hebben neuro-onderzoekers bijvoorbeeld gesteld dat acupunctuurpunten plaatsen zijn in het menselijk lichaam waar onder andere spieren en zenuwen bij elkaar komen. Het stimuleren van deze punten verhoogd de bloedstromen. Dit zorgt voor natuurlijke pijnstilling en activeert het natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam.

Er lopen nog diverse onderzoeken naar acupunctuur en de werking daarvan, maar de acceptatie van deze geneeswijze is de afgelopen jaren sterk toegenomen en wint nog steeds aan terrein.

verwachting van acupunctuur

Dit kun je verwachten bij een acupunctuur behandeling

Wat kun je verwachten?

Als je acupunctuur overweegt is het logisch dat je graag wil weten wat je kunt verwachten van een behandeling. Voordat daadwerkelijk met de behandeling begonnen wordt, zal de acupuncturist de nodige gegevens en informatie verzamelen om de juiste behandeling te kunnen toepassen.

Dit gebeurt door het voeren van een gesprek, eventueel aangevuld met een lichamelijk onderzoek. Als de acupuncturist je denkt te kunnen helpen, zal hij of zij vervolgens een behandelplan opstellen. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om echt resultaat te merken. Ook dit kun je bespreken.

De behandeling

De meest gebruikte acupunctuur techniek is die met kleine naalden. Deze naalden zijn gesteriliseerd. De naalden zijn erg dun, maar toch kan het plaatsen van deze naalden een prikken gevoel geven. Dit duurt echter maar heel eventjes. Als de naald eenmaal is ingebracht zal dit gevoel verdwijnen en ook wegblijven. In sommige gevallen zal de acupuncturist de naalden verhitten. Ook kan er extra stimulatie worden toegepast door een kleine hoeveel elektriciteit door de naalden te leiden. Welke methode er ook gebruikt wordt, de naalden zullen ergens tussen de vijf en dertig minuten blijven zitten alvorens ze weer verwijderd worden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is om tot het gewenste resultaat te komen verschilt ontzettend van persoon tot persoon. Sommige mensen zullen voldoende hebben aan zes tot acht behandelingen.

Andere mensen hebben langdurig wekelijks een behandeling nodig en het kan zelfs zo zijn dat er gedurende een wat langere periode meerdere behandelingen per week nodig zijn. Dit ligt allemaal aan de klachten en de persoon die in behandeling is.

Elke situatie is uniek en de acupuncturist zal de behandeling volledig op jou persoonlijk afstemmen, om zo het meest optimale resultaat te behalen.

De risico’s van acupunctuur

Hoewel acupunctuur erg veilig is, heeft acupunctuur, net zoals iedere andere vorm van behandeling, te maken met eventuele bijwerkingen. Bovendien is acupunctuur alleen veilig als je dit door een goede, gecertificeerde acupuncturist laat doen.

Als patiënten erg gespannen zijn, kunnen ze flauw vallen bij een behandeling. Dit geldt ook voor mensen die angst hebben voor naalden. Daarnaast gelden ook de al eerder genoemde contra indicaties voor mensen die bloedverdunners gebruiken en voor mensen die gebruik maken van medische elektronische apparatuur, zoals een pacemaker.

Het belang van een goede acupuncturist

Wanneer je acupunctuur niet goed uitvoert, zijn er nog meer complicaties die optreden dan hierboven benoemd.

Als een acupuncturist niet over voldoende kennis beschikt, kunnen ernstige zaken optreden, namelijk onder andere: een klaplong, beschadiging van het ruggenmerg of andere zenuwen, een harttamponnade. De lijst met mogelijke complicaties is echter nog veel langer.

Zorg dus dat je een afspraak inplant bij een gecertificeerde acupuncturist. Je kunt hem of haar altijd vragen naar zijn opleiding en medische achtergrond. Zo weet je zeker dat je een goede behandeling zult krijgen en heb je meer kans om van je klachten af te komen en een veel kleinere kans op complicaties.

Acupunctuur en stoppen met roken

Acupunctuur kan een effectieve manier zijn als je wilt stoppen met roken. Als je rookt ben je hier lichamelijk van afhankelijk en heb je last van een lichamelijke verslaving. Omdat acupunctuur een geneeskunde is die lichaam en geest als één geheel ziet en het van belang is inzicht te krijgen in de verslaving, is dit een hele goede combinatie.

Stoppen met roken zal namelijk alleen lukken als je zowel lichamelijk als geestelijk de afhankelijkheid van de nicotine kunt doorbreken.

stoppen met roken

Stoppen met roken is niet makkelijk, maar acupunctuur kan hierbij helpen

Hoe kan acupunctuur helpen bij stoppen met roken?

Via het zenuwstelsel kunnen door middel van acupunctuur bepaalde regelstoffen in de hersenen worden beïnvloed. Dit kan je lichaam helpen om de behoefte aan nicotine te verminderen. Maar dat is niet het enige.

De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken kunnen erg onaangenaam zijn. Met name de eerste drie weken zijn voor veel mensen pittig. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van onrust, slecht slapen, overmatig snoepen en irritaties. Ook deze klachten worden met behulp van acupunctuur aanzienlijk minder.

Wanneer de ontwenningsverschijnselen afnemen, wordt de kans van slagen natuurlijk een stuk groter.

Acupunctuur als preventief middel

Bij acupunctuur wordt er vanuit gegaan dat veel ziektes en kwalen het gevolg zijn van een verstoorde energiebalans. Door middel van acupunctuur herstel je de energiebalans.

Hoewel het voor veel mensen vaak logisch is om op zoek te gaan naar een goede behandelmethode op het moment dat er al klachten zijn ontstaan, is het van oorsprong juist gebruikelijk om eventuele aandoeningen te voorkomen.

Met acupunctuur herstel je de balans in het lichaam, nog voordat er fysieke symptomen optreden. En omdat voorkomen beter is dan genezen, is deze manier van behandelen heel veel waard en voor veel mensen geschikt.

De voordelen van acupunctuur als preventieve methode

Het preventief gebruik van acupunctuur kent verschillende voordelen. Er zijn weinig concrete bewijzen voor, maar preventieve acupunctuur zorgt ervoor dat je weerstand beter wordt. Dit komt omdat de balans in het lichaam hersteld en dit maakt je lichaam krachtiger. Dit zorgt er dan weer voor dat je een betere afweer krijgt en ziektekiemen minder kans maken.

Ook andere klachten houd je hiermee buiten de deur. Als je twijfelt of preventieve acupunctuur iets voor jou is, kun je dit altijd overleggen met je acupuncturist. Die weet een goede inschatting te maken wat betreft de toegevoegde waarde van een preventieve behandeling.

Wat kost een acupunctuur behandeling?

Elke acupuncturist mag zelf zijn of haar tarieven bepalen. De kosten voor een behandeling lopen dan ook uiteen. Volgens de Consumentenbond zou één behandeling tussen de 60 en de 100 euro moeten kosten ongeveer. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig. Acupunctuur zit niet in de basisverzekering.

Met een aanvullende verzekering heb je echter wel vaak recht op een vergoeding van de kosten of een deel daarvan. De meeste zorgverzekeraars stellen dan echter wel de eis dat de acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dit doen ze om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Om er zeker van te zijn dat jouw verzekering een behandeling dekt kun je het beste even de polis nalezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Als je hebt besloten dat acupunctuur wel iets voor jou is en je wil graag starten met een behandeling, dan wil je natuurlijk wel bij een goede acupuncturist terecht kunnen. Het is om te beginnen altijd verstandig even met de huisarts of arts te overleggen.

Wij raden het af om op eigen initiatief te stoppen met andere behandelingen of medicijnen. Acupunctuur wordt wel als aanvullende behandeling gebruikt. Bij het kiezen van een acupuncturist kun je nagaan of deze is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de acupuncturist gekwalificeerd is en zich houdt aan bepaalde hygiënevoorschriften.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Beste massage apparaat kopen? Top 7 van 2022

Massage apparaten worden steeds populairder. Daarom zijn veel mensen op zoek naar het beste massage apparaat. Er zijn vandaag de dag dan ook veel verschillende varianten te krijgen. Handig, want zo is er voor elk kwaaltje wel een geschikt apparaat te vinden.

Hoofdcategorie

Wat is een KoBido-massage?

De Kobido-massage is een gezichtsmassage die is ontstaan in Japan. Deze massage focust zich op het gezicht en kenmerkt zich door kneden van het…
kobido massage
Hoofdcategorie

Wat is Rolfing?

Misschien heb je al eens gehoord van rolfing, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Ben je benieuwd wat het is en of…
rolfing
Menu