Waarom is cupping massage goed voor je?

wat is cupping

Cupping massage is een soort massage dat steeds populairder wordt. Niet alleen in massagepraktijken wordt deze massage vaak uitgevoerd, maar je kunt dit ook thuis doen. Maar wat is een cupping massage eigenlijk? Waar komt deze massage vorm vandaag? Waar is een cupping massage goed voor? En welke cups kun je hier het beste voor gebruiken? Lees snel verder voor het antwoord op al je vragen en kom alles te weten over cupping massages!

Wat is een cupping massage?

Een cupping massage is een soort massage waarbij gebruikt wordt gemaakt van cups. Deze cups zijn van siliconen, glas of een ander materiaal gemaakt zijn. Deze cups worden tijdens de massage op de huid gezet en hierdoor wordt er vacuum getrokken. Het vacuüm kan op diverse manieren verkregen worden, zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een pompje.

Door dit vacuüm wordt de huid en het onderhuids bindweefsel als het ware omhoog getrokken in de cup. De doorbloeding zal in de gebied van de huid sterk toenemen.

Waar komt de cupping massage vandaan?

De cupping massage is al eeuwenoud. In 3000 voor Christus werden er al cupping massages gegeven in Oost-Azië. Ook in Arabië worden er al langer cupping massages gegeven. Maar ook in Nederland worden er al sinds de Middeleeuwen cupping massages gegeven. Wat alle oude technieken gemeen hebben, is dat cupping massages worden toegepast om van ziektes te genezen.

Verschillende manieren van een cupping massage

Er zijn diverse manieren om een cupping massage te geven. Zo kan de masseur ervoor kiezen om de cups op de huid te laten staan. Anderen kiezen ervoor om de cups te bewegen wanneer ze vacuüm hebben getrokken. Kies je voor deze laatste methode, dan is het wel noodzakelijk om massageolie te gebruiken.

Verschillende soorten cupping massages

Er zijn veel verschillende soorten cupping massages mogelijk. Hieronder beschrijven we de belangrijkste soorten:

Cupping massage tegen cellulite

Cellulite kan ontstaan wanneer de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt. Dit zorgt voor een minder goede doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich kunnen gaan ophopen, wat zorgt voor putjes in je huid. Met een cupping massage kun je cellulite verminderen. De cups zorgen ervoor dat de huid tijdelijk wordt opgetild wat zorgt voor een betere doorbloeding van het onderhuidse bindweefsel.

Cupping massage gezicht

Het is ook mogelijk om een cupping massage in het gezicht te gebruiken. Voor deze massage worden andere cups gebruikt, waardoor het effect van het vacuüm minder intens is. De cupping massage kan zorgen voor verbetering van de huid en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Cupping massage bindweefsel

Er kunnen verklevingen in het bindweefsel ontstaan wat kan zorgen voor veel klachten. Je kunt deze langdurige klachten goed behandelen met behulp van een cupping massages. De cups zullen het bindweefsel als het ware los trekken waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Waarom een cupping massage?

Een cupping massage kan gezien worden als een op zichzelf staande massage, maar in de meeste gevallen wordt het gebruikt als een onderdeel van een ander type massage. Denk hierbij aan een bindweefsel- of een sportmassage. Een cupping massage kan namelijk helpen bij diverse klachten. Hierbij een rijtje van klachten waarbij een cupping massage een positief effect kan hebben:

 • Cellulite
 • Striae
 • Schouderklachten
 • Rugklachten
 • Rimpels
 • Nekklachten
 • Spierblessures
 • Opheffen van energieblokkades
 • Hoofdpijnklachten
 • Armklachten
 • Verklevingen van het bindweefsel en daarbij behorende klachten
 • Littekenbehandeling
 • Fibromyalgie

Waar kan een cupping massage bij helpen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een cupping massage bij diverse klachten helpen. Maar waar is een cupping massage nu precies goed voor? Een cupping massage wordt gebruikt om het spierherstel, huid en bindweefsel te bevorderen. Het bindweefsel in je huid kan verkleefd raken door sport, maar ook door spanning. Het verkleefde bindweefsel kan diverse klachten veroorzaken die verholpen kunnen worden met een aantal cupping massages.

Ook bij spierklachten kan een cupping massage veel helpen. De doorbloeding wordt door de cups gestimuleerd waardoor het lichaam op die specifieke plek afvalstoffen gaat afvoeren. Nieuwe voedingsstoffen worden aangevoerd, waardoor het herstel van het lichaam versneld wordt en klachten zullen afnemen.

Rode ronde vlekken van een cupping massage

Tijdens een cupping massage is het logisch dat er rode ronde vlekken ontstaan. De doorbloeding wordt sterk toegenomen in de gebieden waar de cups vacuüm hebben getrokken. Als gevolg hiervan kan de huid erg rood worden en zelfs verkleuren naar blauw.

Verschillende soorten cups

Bij een cupping massage kan er gebruikt worden gemaakt van diverse soorten cups. Hierbij een aantal verschillende soorten cups:

Siliconen massage cups

Bij de meeste cupping massages wordt er gebruik gemaakt van siliconen massage cups. Er wordt in de cup geknepen om hem vervolgens om de huid te plaatsen waar de cup vacuüm zal zuigen. Het voordeel van siliconen cups is dat ze onbreekbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Bovendien gaan ze een lange tijd mee. Zorg ervoor dat je de cups na gebruik altijd goed schoonmaakt.

Anti cellulitis massage cups

Voor een anti cellulitis massage worden speciale anti cellulite cups gebruikt. Deze cups hebben een andere vorm dan siliconen cups. Door deze speciale vorm kunnen de cups makkelijker en intenser vacuüm trekken, wat belangrijk is voor een goed effect op de onderhuidse vetlaag.

Glazen cupping cups met bal

Bij een cupping massage kan er ook gebruik worden gemaakt van glazen cupping cups. Deze cups werken met een bal. Door in de bol te knijpen en de cup op de huid te plaatsen, ontstaat er vacuüm. De glazen cup is vormvast wat ervoor zorgt dat het vacuüm intenser is. Het is daarom verstandig om de glazen cupping cups met bal enkel bij cliënten te gebruiken die gewend zijn aan cupping massages.

Wat is belangrijk bij het geven van een goede cupping massage?

Ben je een masseur en wil je graag cupping massages aan je cliënten geven, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor de juiste cups. Als beginner is het verstandig om te starten met siliconen cups, deze zijn namelijk eenvoudig in het gebruik.

Daarnaast is het van essentieel belang om de cups goed schoon te maken na gebruik. Dit is niet alleen belangrijk voor de hygiëne van je cliënten, maar het zorgt er ook voor dat je de cups zo lang mogelijk kunt gebruiken. De cups kun je het beste reinigen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Laat ze aan de lucht drogen.

Over het algemeen wordt er massage olie gebruikt bij cupping massages. Wil je de cups makkelijker kunnen bewegen, omdat je werkt met een groter oppervlakte, zoals bij een cellulitis massage? Dan is het verstandig om een natuurlijke massage olie te gebruiken.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Waarom knakt mijn knie?

Heel veel mensen hebben last van een knakkende knie, maar meestal weten ze niet wat het is. Knakkende knieën kunnen verschillende redenen hebben, maar…
knakkende knie
Hoofdcategorie

Wat is een Shantala-massage?

Een Shantala-massage is een ontspanningsmassage en zeer geschikt voor mensen die in het dagelijks leven veel stress ervaren. Bij deze massage worden zowel de…
Menu