Massageolie is vaak een noodzakelijk product bij vele diverse soorten massages. Er is dan ook een enorm aanbod beschikbaar van diverse massageolies. Het is belangrijk om te kiezen voor een massageolie die goed aansluit bij het type massages die je graag krijgt of uitvoert. Maar wat maakt een massageolie precies goed? Wat voor soorten oliën zijn er? Welke ingrediënten zijn belangrijk en welke kun je beter vermijden? En wat zijn nu de beste massage oliën die je kunt gebruiken? Lees snel verder voor het antwoord op al je vragen en kom alles te weten over de beste massageolie!
Welke massage oliën kun je kopen?
Wij zochten het voor je uit en maakte een selectie van de beste massage oliën van dit moment:
Waarom heb je massageolie nodig?
Massageolie is onmisbaar bij diverse massages. De olie zorgt er namelijk voor dat er geen stroefheid ontstaat. Door olie op de huid te gebruiken, kun je de spieren masseren zonder daarbij de huid te irriteren. Gebruik je geen olie tijdens een massage, dan kun je hierbij de huid onnodig irriteren en pijn doen.
Daarnaast hebben veel massages oliën ook een geur. Ook deze geur heeft een speciale werking. Zo kan de geur bijvoorbeeld een ontspannende werking hebben wat de gehele ervaring van de massage nog beter maakt. Tenslotte zorgt een olie er ook voor dat de huid goed gehydrateerd wordt, wat altijd goed is voor je huid.
Wat zijn belangrijke punten voor een massageolie?
De ingrediënten van een massageolie bepalen grotendeels de kwaliteit van de olie. Ben je op zoek naar de beste massageolie, dan is het dus belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van de olie. Het is belangrijk dat een olie gelijkmatig in de huid wordt opgenomen. De olie moet dus niet te langzaam in de huid trekken, maar ook niet te snel, want anders krijg je snel last van de stroefheid van de huid. Daarnaast is ook de stroperigheid van de olie van belang.
De balans tussen glijden en wegglijden is daarbij belangrijk. Verder is het ook belangrijk dat de olie een subtiele geur heeft die niet te overheersend is. Dit is vervelend voor zowel de masseur als de klant. Al deze punten zijn van belang voor een goede massageolie en dit is afhankelijk van de juiste combinatie van ingrediënten.
Welke verschillende soorten massageolie zijn er?
Massage oliën zijn beschikbaar in veel verschillende soorten en maten. Diverse combinaties van ingrediënten zorgen voor diverse soorten oliën. De diverse massage oliën hebben verschillende effecten en geuren en zijn dus geschikt voor verschillende soorten massages. Hieronder lees je meer over verschillende soorten massage oliën.
Neutrale massageolie
Ben je op zoek naar een massageolie zonder geur, dan is een neutrale massageolie echt iets voor jou. Een geur zorgt vaak voor een extra ontspannend element. Wil je een massage voornamelijk focussen op het verzorgen en masseren van de spieren, dan is een neutrale massageolie ideaal. Mocht je dol zijn op een bepaalde geur, dan kun je bij een neutrale massageolie altijd je eigen essentiële olie toevoegen.
Als masseur, maar ook als cliënt is het verstandig om te experimenten met diverse geuren massageolie. Zo kom je er zelf achter welke olie het beste bij je past en wat de beste werking op je heeft. Hieronder benoemen we enkele van de meest populaire geuren van massage oliën.
Massageolie met Ylang Ylang
De geur Ylang Ylang is een bloemige geur en wordt in veel parfums en massage oliën gebruikt. Massageolie met Ylang Ylang heeft een zeer ontspannende werking. Het helpt bij het loslaten van stress en spanning en het is ideaal om te gebruiken bij een ontspannende massage.
Massageolie met kokos
In veel massages oliën wordt er kokos gebruikt. Kokos is namelijk een zeer hydraterend ingrediënt. Je zult merken dat je huid zeer zacht en soepel zal aanvallen. Het fijne van massageolie met kokos is dat de olie goed in je huid trekt. Je zult hierdoor niet last hebben van een vettige laag op je huid na de massage. Veel mensen vinden de geur van kokos lekker en ontspannend.
Massageolie met lavendel
Er zijn ook veel massage oliën met lavendel. Lavendel is een zeer bekende en geliefde geur vanwege de kalmerende werking. Een massageolie met lavendel wordt dan ook vaak gebruikt bij een ontspanningsmassage.
Wat zijn de juiste ingrediënten van een goede massageolie?
Op zoek naar de beste massageolie? Kijk dan altijd goed naar de ingrediënten van de olie op het etiket. Zo zijn er bepaalde oliën die goed voor een massageolie zijn en andere die minder geschikt zijn. Probeer zonnebloemolie zo goed mogelijk te vermijden. Dit wordt namelijk vaak gebruikt als een goedkope basis.
Het is een olie die geschikt is voor een vette huid, maar na een tijd kan het ook een vieze geur afgeven op textiel. Vermijd ook massageolie met vaseline en paraffine olie. Deze ingrediënten kunnen namelijk de huid van de cliënt beschadigen. Hieronder bespreken we een aantal ingrediënten van een goede massageolie:

1. Koolzaadolie
Koolzaadolie bevat vitamine E en is erg goed voor je huid. Koolzaadolie is een olie met een sterk verzorgende en hydraterende werking.
2. Castorolie
Castorolie heeft vochtinbrengende eigenschappen. Deze hydraterende olie wordt dan ook veel gebruikt in diverse massage oliën.
3. Jojoba olie
Heb je last van een droge of een gevoelige huid? Kies dan voor een massageolie met jojoba olie. Dit is eigenlijk geen olie, maar een vloeibare was. Deze was wordt uit de zaden van de jojoba plant gehaald. Dit type olie is niet alleen hydraterend voor de huid, maar het helpt ook tegen acne.
4. Druivenpitolie
In veel massageolie zit druivenpitolie. Dit type olie is zeer geschikt voor een massageolie, omdat het bijna geen geur heeft en een hele gladde textuur heeft.
5. Sesam olie
Sesam olie is een olie met een hoog gehalte aan antioxidanten. De olie zelf is helaas wat dik en vettig. Veel mensen mengen de sesam olie dan ook met een lichtere olie.
6. Amandelolie
Zoete amandelolie is een uitermate geschikt ingrediënt voor massageolie. Dit type olie wordt goed opgenomen door de huid en het laat ook geen vet laagje achter. Daarnaast is amandelolie ook erg verzorgend voor de huid.
7. Kokos olie
In veel massageolie vind je ook kokos olie. Je kent kokos olie wellicht als een vaste olie, maar wanneer je het verwarmt wordt het vloeibaar, licht en niet vettig. Heb je een massageolie met kokos olie? Zorg er dan voor dat je de olie tot minimaal 22 graden verwarmt.
8. Olijfolie
Olijfolie bevat Vitamine E en K en gezonde vetzuren. De olijfolie zelf is behoorlijk vettig en wordt daarom vaak gecombineerd met een andere olie.
Wat is de beste massageolie?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. De beste massageolie is namelijk compleet afhankelijk van je cliënt, welke lichaamsdelen je behandelt en wat voor soort massages je aanbiedt als masseur. De een kan een bepaalde massageolie als beste beschouwen, maar een andere masseur heeft weer een andere olie als favoriet. Het beste advies is om je goed in te lezen over de verschillende soorten massages, oliën en ingrediënten. Zo weet je precies wat het beste aansluit bij je wensen en behoeften.
Tip: het is slim om te experimenteren!
Probeer diverse oliën en geuren uit om erachter te komen wat je de lekkerste geur en beste consistentie is voor het type massages dat je aanbiedt. Heb je een eigen massagepraktijk? Zorg dan dat je diverse mogelijkheden in huis hebt zodat iedere cliënt een keuze heeft.
Kies voor een massageolie die past bij het type massage dat je aanbiedt
De beste massageolie voor jouw praktijk is compleet afhankelijk van het soort massages dat je geeft. Geef je voornamelijk ontspannende massages, dan is het belangrijk om te kiezen voor een olie die de huid soepel houdt en waarom je soepel over de huid kan glijden. Kies daarom bij voorkeur voor een massageolie als amandel of jojoba olie.
Geef je juist meer stevige massages, zoals sportmassages of bindweefselmassages? Dan is het belangrijk dat je meer weerstand voelt tijdens de massage. De huid moet soepel aanvoelen, zonder dat je met je handen wegglijdt. Het kan daarom verstandig zijn om voor een dikkere massage lotion of crème te kiezen.
Ga voor een massageolie die past bij de wensen van je cliënt
Het is natuurlijk niet enkel belangrijk dat de massageolie past bij de masseur en de type massages die je aanbiedt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je cliënt een prettige ervaring heeft en nogmaals terug zal komen. Voordat je met de massage begint, is het altijd belangrijk om te vragen of je cliënt allergieën heeft. Mocht de cliënt een notenallergie hebben, dan moet je amandelolie vermijden.
Verder is het verstandig om te vragen of de cliënt meerdere wensen of behoeftes heeft. Zo vinden sommige mensen het vettige olie niet comfortabel. Kies dan voor een dikke crème of lotion. Zorg dat je een diverse assortiment in huis hebt van diverse oliën, lotions en crèmes met verschillende geuren. Iedere cliënt is anders en zo heb je altijd iets bij de hand wat voor iedereen werkt.
Kies voor een massageolie die aansluit bij de lichaamsdelen die je behandelt
De beste massageolie heeft ook te maken met de lichaamsdelen die je gaat behandelen. Masseer je de romp en ledematen van cliënten, dan kun je het beste kiezen voor een vettige olie. Dit zorgt ervoor dat je goed over het lichaam kan glijden en de cliënt van een ontspannende massage kan voorzien. Geef je ook gezichtsmassages? Dan kun je beter massageolie vermijden en kiezen voor een lotion of een crème. Deze producten worden beter opgenomen door de huid.
Ook bij het geven van voetmassages kun je een olie beter vermijden. Na afloop van de massage moet de cliënt namelijk weer naar huis in zijn of haar sokken en schoenen en dit is niet bepaald comfortabel met een olie. Na afloop van elke massage is het sowieso verstandig om de overtollige olie, crème of lotion met een warme handdoek te verwijderen.

Het belang van geur
De keuze voor de beste massageolie is ook afhankelijk van de geur. De geur van de olie heeft namelijk een belangrijke invloed op de massages. Zo hebben sommige geuren een diep ontspannende werking of ze kunnen bijdragen aan een verbetering van de mentale gemoedstand. Daarnaast zorgt een bepaalde geur er ook voor dat de ervaring compleet is. Geef je een Hawaiiaanse Lomi Lomi massage, dan horen hier zeker geuren als kokos of bloemen bij.
Houd er rekening mee dat geuren enorm persoonlijk zijn. Zo vindt de een lavendel heerlijk en de ander kan de geur niet uitstaan. Verder zijn er ook mensen die extra gevoelig zijn voor bepaalde geuren, denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen. Zorg voor een uitgebreide selectie van massage oliën in je praktijk met diverse geuren en zorg ervoor dat je altijd een neutrale massageolie bij de hand hebt.
Voordelen van massageolie
Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen van massageolie voor je:
Nadelen van massageolie
Het gebruik van massageolie neemt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zijn namelijk ook enkele nadelen aan verbonden. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van massageolie.
Hoe kies ik de beste massageolie?
De beste massageolie is afhankelijk van diverse factoren, maar ook van je persoonlijke wensen en behoeftes. Ten eerste is het belangrijk om goed te kijken naar de ingrediënten op het etiket. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de geur.
Dit is puur persoonlijk wat jij een lekkere en ontspannende geur vindt. Verder is van belang om rekening te houden met het type massage dat je gaat krijgen en wat je uit de behandeling wilt halen.
Zijn er alternatieven voor massageolie?
Ben je geen fan van massageolie? Dan zijn er ook diverse alternatieven beschikbaar die je in plaats van een olie kan gebruiken voor een massage. Hieronder bespreken we diverse alternatieven.
1. Massage lotion en crème
Een massage lotion is over het algemeen iets vloeibaarder dan een massage crème. Een lotion wordt hierdoor vaker gebruikt als je te maken hebt met een cliënt met meer lichaamshaar. Een massage lotion of een crème wordt bij voorkeur vaak gebruikt voor een deep tissue massage. Het voordeel van de dikkere textuur van een lotion of crème is dat je als masseur minder makkelijk wegglijdt op de huid. Verder plakt het een stuk minder en kun je het ook makkelijk van de huid verwijderen.
Het nadeel van een massage lotion of crème is dat het de huid eerder kan uitdrogen, het is lastig om te warmen en je kunt minder eenvoudig hygiënisch te werken gaan, omdat het vaak in potten zit. Gebruik daarom als masseur een spatel of lepel.
2. Massage wax en balsem
Een massage wax of balsem is een stuk dikker dan een massageolie, lotion of crème. Een balsem bevat vaak veel etherische oliën en het wordt vaak gebruikt bij massages van een specifiek lichaamsdeel. Net als een massage crème geeft een massage wax je nog meer grip, omdat je veel minder snel wegglijdt op de huid als masseur.
Het nadeel is wederom dat het minder eenvoudig is om hygiënisch te werk te gaan, gebruik daarom een lepel of een spatel om het product uit de pot te halen.
Wat zorgt voor de geur van een massageolie?
Veel massage oliën hebben een heerlijke geur. Dit heeft namelijk een ontspannende werking. Om de olie een geur te geven, wordt er vaak een parfumolie of een etherische olie toegevoegd. De etherische olie is volledig natuurlijk, omdat het direct van een plant gewonnen wordt.
Een parfumolie is daarentegen niet natuurlijk, want het wordt in een fabriek geproduceerd. De geur van een etherische olie is dan ook veel sterker dan parfumolie. Er zit dan ook een groot prijsverschil tussen de twee opties.
Kan ik last krijgen van een allergische reactie van massageolie?
Veel mensen vragen zich af of massageolie een allergische reactie kan veroorzaken. Dit kan zeker het geval zijn. Heb je een notenallergie, dan is het verstandig om massage oliën, zoals amandel olie of jojoba olie te vermijden. Een allergische reactie van de olie kun je herkennen aan jeuk, bultjes of roodheid van de huid.
Wil je zeker zijn dat je niet allergisch voor de massageolie bent? Breng de olie dan op een kleine plek op je huid aan en wacht of of de olie een reactie veroorzaakt. Verder is het sowieso verstandig om altijd goed het etiket van de massageolie te checken om te zien of je allergisch bent voor een van de ingrediënten.
Is massageolie slecht voor mijn huid?
Veel mensen vragen zich af of massageolie slecht voor de huid is? Zo zijn er vaak vragen of olie onzuiverheden of acne kan veroorzaken. Dit is sterk afhankelijk van de ingrediënten van de olie. Natuurlijk oliën zijn over het algemeen eens stuk beter voor je huid. Een goede olie is namelijk hydraterend, voedzaam en het kan tegen acne helpen.
Let op voor massage oliën met vaseline of paraffine. Deze ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de huid wordt afgedekt en dat kan zorgen voor huidtalg. Of een massageolie slecht voor je huid is, is ook sterk afhankelijk van je type huid. Zo kunnen sommige mensen beter of slechter tegen vettige olien, lotions en crèmes. Het makkelijkste is om een klein beetje aan te brengen om te controleren of je huid goed reageert.
Hoe was ik de vlekken van massageolie uit mijn kleding of textiel?
Een groot nadeel van massageolie is dat het tijdens het gebruik terecht kan komen op kleding of textiel. Gelukkig kun je deze vlekken vaak eenvoudig verwijderen. Dit doe je door de kleding op een normale temperatuur te wassen. Mocht de vlek er niet uitgaan tijdens de was, dan is het verstandig om de vlek voor te behandelen met ossengalzeep.
Bekijk ook eens dit Youtube filmpje voor meer informatie.
Wat is de beste massageolie voor een zwangerschapsmassage?
Bij een zwangerschapsmassage is het van belang dat de massage zeer ontspannend is voor de cliënt. Kies daarom voor een olie met een fijne geur als kamille of lavendel.
Vermijd essentiele olien als sali, rozemarijn, mirre, hysop, basilicium, mirre, jeneverbes en muskaatsalie.
Wat is de beste massageolie voor een hotstone massage?
Bij een hotstone massage is het belangrijk dat je de olie tot 60 graden kan verwarmen. Sommige oliën zullen dan gaan schiften en dat wil je niet hebben. Verder is het bij een hotstone massage belangrijk dat het een ontspannende ervaring is voor de cliënt. Kies daarom bij voorkeur een massageolie met een rustgevende geur.
Is massageolie beperkt houdbaar?
Net als voedsel en cosmetische producten heeft ook massageolie een houdbaarheidsdatum waar je rekening mee moet houden. Deze datum staat op het etiket van het product. In de meeste gevallen kun je een massageolie een jaar gebruiken. Zit de olie in een glazen verpakking, dan is dit vaak een stuk langer.