Hoe werkt een Hotstone massage?

hot stone massage

Een hotstone wordt al eeuwenlang toegepast. Een hot stone massage is de perfecte massage wanneer je op zoek bent naar een ontspannende en rustgevende massage. De hotstone massage is ontzettend populair omdat het zowel je lichaam als geest kalmeert en tot rust brengt. De heerlijke oliën en warme stenen die worden gebruikt tijdens deze massage zullen je spieren ontspannen en je bloedcirculatie stimuleren. Door deze combinatie kom je heerlijk tot rust en komen lichaam en geest weer in balans.

Eenvoudige massage

Een hot stone massage klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het is in feite een hele eenvoudige massage. Je wordt gemasseerd met warme stenen die met behulp van oliën over je lichaam worden bewogen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat de stenen te heet zijn. De masseur weet als het goed is waar hij of zij mee bezig is en welke temperatuur aangenaam is.

Hoe warm zijn de stenen bij een hot stone massage?

Over het algemeen zijn de stenen ongeveer 45 graden Celsius, wat een hete, maar nog aangename temperatuur is. Als het goed is heeft de masseur de stenen al vooraf voor je opgewarmd, zodat er meteen begonnen kan worden aan de massage. Op een comfortabele massagetafel kun je heerlijk genieten van de warmte van de stenen.

hot stone

Niet zomaar een steen

Voor een hot stone massage worden uitsluitend basaltstenen gebruikt. De stenen moeten plat en afgerond zijn, om ze goed over het lichaam te kunnen bewegen en zodat ze comfortabel aanvoelen. Basalt is een vulkanische steensoort die erg hard en ijzerhoudend is. Hierdoor kunnen basaltstenen goed warme vasthouden, wat natuurlijk perfect is voor een hotstone massage. Het zou namelijk niet aangenaam zijn als de stenen al binnen een mum van tijd hun warmte zouden verliezen en koud aan zouden voelen.

De geschiedenis van de hotstone massage

De hot stone massage is afkomstig uit India en om precies te zijn uit de Ayurveda traditie. Dit is een genezingstraditie waarin drie  uitgangspunten centraal staan, te weten: wind, geest en lucht. De massage wordt daar al meer dan 5000 jaar toegepast en is dus letterlijk een eeuwenoude traditie. De gladde stenen die gebruikt worden zijn afkomstig uit de rivierbeddingen en werden verwarmd of juist afgekoeld om ze te gebruiken bij massages en rituelen.

Verbeteren van de spijsvertering

De hotstone massage werd van oudsher toegepast om de spijsvertering en het functioneren van de organen te verbeteren. Als een warme steen bijvoorbeeld op de maag werd gelegd, had dit als doel om op die plaats pijn te verlichten. Tevens zou de massage met warme basaltstenen de energiestromen in het lichaam stimuleren. Het gebruik van warme stenen tijdens massages werd in Azië al toegepast bij de oudste vormen van masseren.

Ook buiten Azië was de hotstone massage al vroeg populair

Ook de Indianen gebruikten honderden jaren geleden al warme stenen bij hun rituelen en in hun zweethutten. De warme stenen werden gebruikt om mee te masseren en om warmte vast te houden. Ze zouden het lichaam ontgiften en zorgen voor het herstellen van de balans van lichaam en geest. Om de stenen te verwarmen werden de vier elementen gebruikt, namelijk: vuur, lucht, water en aarde. Vervolgens wreef men met de warme stenen over de plaatsen waar iemand pijn of klachten had.

Ook in Hawaii werden al vroeg hete lavastenen gebruikt voor massages. De traditionele Lomi Lomi massage was bijvoorbeeld een massage waarbij de warme lavastenen werden gebruikt om de bloedcirculatie te bevorderen. Ook om de huid te scrubben werden lavastenen gebruikt. Ten slotte werden warme stenen in Zuid Amerika vroeger gebruikt om menstruatiepijn te verzachten en om massages te geven na een bevalling. De kracht van een massage met hete stenen gaat dus al eeuwen terug.

hot stone

Hoe werkt een hotstone massage precies?

De warme basaltstenen worden op specifieke punten van je lichaam gelegd. Hierbij voel je een lichte druk die met name op zal vallen op het moment dat de stenen opgetild zullen worden. De punten waarop de stenen neer worden gelegd reguleren de energiestromen in je lichaam. Met behulp van de massage met de warme basaltstenen wordt zo de balans tussen lichaam en geest hersteld.

Een hotstone massage zorgt op deze manier niet alleen voor ontspanning, maar ook voor de afvoer van gifstoffen en het stimuleren van de organen. Bovendien kan het verschillende lichamelijke klachten verlichten.

Wat staat je precies te wachten?

Het is vaak prettig om te weten wat je te wachten staat voordat je aan iets nieuws begint. Bij een hotstone massage neem je op je buik plaats op een massagetafel. De masseur zal de stenen alvast hebben laten voorverwarmen, zodat deze direct klaar zijn voor gebruik. Vaak staat er een fijn, rustig muziekje op in je eigen privé ruimte. De masseur zal beginnen met het aanbrengen van heerlijk geurende, warme oliën op je huid. Eventueel zal de masseur een handdoek op je lichaam plaatsen, waarop de hete stenen worden gelegd, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Uiteraard wordt er altijd een handdoek gelegd over lichaamsdelen die je over het algemeen graag privé houdt.

Uitleg over de behandeling

Vervolgens worden de hete stenen op je rug geplaatst. Het is een aangename hitte en je zult een lichte druk voelen van de stenen. Wanneer de stenen op je lichaam liggen en je volledig ontspannen bent, zal de masseur beginnen aan de daadwerkelijke massage. De masseur zal de stenen over je lichaam bewegen en je met de stenen masseren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ronddraaiende bewegingen en lange halen, maar ook door bijvoorbeeld op de stenen te kloppen.

De stenen zullen zo nu en dan op een bepaald punt op je lichaam blijven liggen, om zo weer druk uit te oefenen op de juiste plaatsen. De warmte van de stenen dringt dan goed door tot diep in het spierweefsel van je lichaam. Naarmate de massage vordert zul je merken dat je steeds meer ontspannen wordt.

Contra indicaties

Een contra indicatie houdt in: een omstandigheid waarbij een bepaalde behandeling niet toegepast kan worden. Ook voor massages geldt dat er bepaalde contra indicaties kunnen zijn. Voor een hotstone massage geldt dan ook dat deze beter niet toegepast of eventueel aangepast kan worden in bepaalde gevallen. Overleg daarom altijd met je masseur of huisarts indien je last hebt van de volgende klachten:

 • Een stofwisselingsziekte
 • Koorts en griep
 • Trombose
 • Diverse huidziekten
 • Ernstige vormen van vaatziekten
 • Reuma
 • Diabetes
 • Kanker
 • Bij het gebruik van antidepressiva
 • Bij brandwonden en verbranding van de huid door de zon
 • Indien je last hebt van spataderen
 • Wanneer je zwanger bent
 • Wanneer je een antibiotica kuur volgt
 • Bij het gebruik van ontstekingsremmers
 • Bij ontstekingen en infecties
 • Wanneer je medicatie gebruikt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden
 • Wanneer er erg hoge temperaturen heersen, zoals bij een hittegolf
 • Als je open wonden hebt

Bovenstaande lijst is wellicht niet volledig. Raadpleeg bij klachten daarom altijd je huisarts voor een goed en op maat gemaakt advies.

Voor wie is een hotstone massage geschikt?

Met uitzondering van bovengenoemde contra indicacties is een hot stone massage voor iedereen geschikt. Je kunt gebruik maken van een hotstone massage om specifieke klachten te verlichten, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ook als je toe bent aan een heerlijk ontspannen moment voor jezelf is een hotstone massage ontzettend geschikt. Met name in de herfst en winter, als de buitentemperaturen wat lager zijn, is het een waar genot om met de warme stenen gemasseerd te worden.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

DRO-HO’s MotionCiser – Review

De DRO-HO’s Motionciser is je persoonlijke fysiotherapeut en masseur aan huis. Het apparaat maakt gebruik van warmtetherapie, loopsimulatie en vibratietechnologie. Als je last hebt…
DRO-HO’s Motionciser – review
Menu