Wat is cupping, en is het iets voor jou?

wat is cupping

Wellicht heb je nog nooit van cupping gehoord. Dan is dit een mooi artikel voor jou. Je kunt tevens kijken of cupping iets voor jou is en of je het eens zou willen proberen. Laten we maar eens beginnen om uit te leggen wat cupping is. Cupping is een massagevorm. Misschien moet je bij het woord cupping denken aan het Engelse woord “cup”, oftewel een kopje. Dit klopt wel redelijk. Bij cupping worden namelijk glazen of kopjes op bijvoorbeeld je rug geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Vooraf verwarmen ze deze en plaatsen ze dan op je huid. Anders dan bij normale massage worden er verder geen oliën gebruikt en is het een vorm van “dry-massage”.

Cupping heeft een ontspannende werking

Net zoals bij gewone massages is het de bedoeling dat het een ontspannende werking heeft. Op het moment dat een cup zich vastzuigt aan de huid gebeurt hetzelfde als je intensief op een spier masseert. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen die in je lichaam aanwezig zijn wordt afgevoerd. Naast de “droge” versie bestaat er ook nog een “wet” variant. Ze gebruiken dan geen olie, maar maken dan sneetjes of prikken gaatjes in je huid. Op het moment dat er dan een cup wordt opgezet wordt er bloed mee gezogen. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Wanneer wordt cupping toegepast?

Cupping kan toegepast worden voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld wanneer je intensief sporten flinke spierpijn hebt de volgende dag. Dit kan knap vervelend zijn. Je voelt je stijf, elke beweging doet pijn en sporten lijkt er even niet meer in te zitten. Gelukkig kan je spierpijn verlichten door middel van cupping. Want cupping zorgt voor een goed bloeddoorloop. Door de spieren door middel van de cups vacuüm te zuigen vermindert de spierkrampen en uiteindelijk de spierpijn.

thermostaat

Last van griep? Cupping kan dan een uitkomst zijn

Last van griep of verkoudheid?

Ben je een beetje grieperig of verkouden? Dan kan cupping ook een uitkomst zijn. Bij griep komen vaak vervelende symptomen kijken. Je hebt spierpijn, last van je keel, neus oren en je wilt het liefste er vandaag nog van af. Je hebt alles al geprobeerd en het wordt maar niet beter. Door de techniek van cupping worden afvalstoffen verwijderd en het immuumsysteem versterkt. Dus je hebt er op lange termijn dus baat bij. Tevens voor hoofdpijn, stressspanning en klachten aan je schouder kan cupping een uitkomst bieden.

Waar komt cupping vandaan?

Je bent ondertussen wellicht nieuwsgierig geworden waar cupping nu vandaan komt. De geschiedenis van cupping gaat ver terug in de tijd en is ontstaan in voornamelijk Azië en Arabië. In de middeleeuwen werd deze toepassing ook een beetje in Nederland overgenomen. Het is een alternatieve geneeswijze. Alternatieve geneeskunde is een geneeswijze waarbij geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Ook is er niet aangetoond dat er positieve of negatieve medische effecten zijn. Misschien heb je inmiddels al vele dokters of artsen gezien en ben je nog steeds niet van je problemen af. Veel mensen kiezen dan een alternatieve geneeswijzen omdat ze graag van hun klachten af willen zijn.

De risico’s van cupping

Omdat het niet wetenschappelijk onderbouwd is en dit een alternatieve geneeswijzen is zijn niet altijd alle risico’s uitgesloten. Het is belangrijk om altijd op zoek te gaan een gecertificeerde behandelaar. Deze behandelaars weten wat ze doen, hebben ervaring en kunnen advies geven. Omdat zoals gezegd deze methode niet wetenschappelijk onderbouwd is zijn er risico’s verborgen die we niet allemaal kennen. Onderstaand worden enkele voorbeelden gegeven waarin het af wordt geraden om een cupping behandeling te doen. Wanneer je zwanger bent is het verstandig om geen cupping behandeling te nemen. Het is mogelijk dat er een miskraam ontstaat.

hartklachten

Let op: hartklachten en hoge bloeddruk gaan niet goed samen met een cupping behandeling

Pas op bij hartklachten of hoge bloeddruk

Je kunt je inmiddels wel voorstellen dat cupping voor hartpatiënten ook niet handig is. Door de behandeling stijgt de bloedsomloop snelheid en zou vervelende effecten kunnen hebben. Als hartpatiënt is het goed om eerder op zoek te gaan naar niet alternatieve geneeswijzen. Doordat de snelheid van het bloed wordt verhoogd tijdens een cupping behandeling kun je beter met een hoge bloeddruk wegblijven van deze behandelingen. Het is raadzaam om met al je klachten naar een professionele arts te gaan.

Ernstige rug- en nekklachten

Je zou juist zeggen dat je met rugklachten goed bij een behandelaar voor cupping terecht kan. Dit kan, maar niet als je een hernia hebt. Het kan misschien de pijn tijdelijk verlichten, maar het heeft geen positieve werking op de hernia zelf. Neem dan liever contact op met een herniaspecialist. Het is raadzaam om bij symptomen van nek- en/of rughernia eerst naar een dokter te gaan. Wanneer het daadwerkelijk gaat om een nek- of rughernia wordt cupping ten strengste afgeraden. Met andere rug- of nekpijn zou je cupping wel kunnen proberen.

De voordelen van cupping

Nu enkele risico’s zijn omschreven is het goed om eens naar de voordelen te kijken. Want cupping is niet in het leven geroepen omdat het alleen maar risico’s met zich meebrengt. Het is ontstaan omdat er mensen baat bij hebben. Het fijne van cupping is dat het zich niet beperkt tot één deel van je lichaam. Heb je bijvoorbeeld last van een knieblessure dan kan deze behandeling tot pijnvermindering leiden. Rug, nek en schouderklachten zijn ook typische problemen waar je een cupping behandeling kan boeken. Vaak hebben verschillende klachten een onderliggende oorzaak. Hoofdpijnklachten wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt vanuit de spieren. Zolang je deze behandelt met cupping kan dit de pijn verminderen.

Stevigere huid en goede spijsvertering

Een ander mooi voordeel van cupping is dat het de huid steviger maakt. Door meerdere behandelingen te ondergaan kan op deze manier cellulitis verminderd worden. Cellulitis, ook wel een sinaasappelhuid genoemd, is vaak een reden waarom vrouwen niet met een korte broek, jurkje of in bikini willen lopen. Door één of meerdere cupping behandelingen te ondergaan is er een kans dat de cellulitis verminderd. En hoe fijn is het als je van de zomer daardoor stukken zelfverzekerder bij loopt.

Obstipatie? Cupping behandeling kan je helpen

Niet is vervelender dan verstopping of obstipatie. Je hebt dan vaak een opgeblazen gevoel of ander klachten als buikpijn. Omdat cupping verschillende vormen van blokkades kan opheffen is het een effectieve methode om obstipatie te voorkomen en het darmstelsel weer op gang te laten komen. En een gezond darmstelsel draagt bij aan sterker immuunsysteem en een prettiger leven. Doordat de kopjes vacuüm trekken en afvalstoffen daarna weggevoerd worden zal de stoelgang ook verbeteren. Cupping zorgt voor de bevordering van de spijsvertering.

stress

Cupping kan je stressniveau flink laten dalen. Ideaal dus!

Verminder je stressniveau

Heel veel mensen hebben last van stress. Van een te hoge werkdruk, familieproblemen, de isolatie rondom corona of bepaalde angsten. Stress heeft een slechte invloed op geestelijke en fysieke toestand. Het is belangrijk om niet te lang met stressklachten door te lopen. Zoals in het begin van dit artikel is aangegeven heeft cupping een ontspannende werking. We weten allemaal dat ontspanning stress verminderd. Ga eens naar een gecertificeerde behandelaar en bespreek de mogelijkheden en kijk welke behandeling het beste bij je past. Naast een cupping behandeling blijft het noodzaak om de veroorzaker van stress, het psychische proces, aan te pakken. Dan pas kan de stress volledig verdwijnen.

Is cupping iets voor jou?

Dit artikel heeft hopelijk wat meer inzicht gegeven in de behandelmethode van cupping. Of het is voor jou is, dat kun alleen jij zeggen. Weeg de voor- en nadelen af en bepaal of je een poging wilt wagen. Na 1 behandeling kun je nog niet echt zeggen of het werkt. Vaak zijn er meer behandelingen nodig. Maar let op, te veel behandelingen zouden misschien weer negatieve effecten kunnen hebben. Kom je in het medische circuit niet meer verder en blijven je klachten aan? Dan is misschien cupping wel iets voor jou.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Beste massage apparaat kopen? Top 7 van 2021

Massage apparaten worden steeds populairder. Daarom zijn veel mensen op zoek naar het beste massage apparaat. Er zijn vandaag de dag dan ook veel verschillende varianten te krijgen. Handig, want zo is er voor elk kwaaltje wel een geschikt apparaat te vinden.

Menu