Wat te doen tegen een stijve nek?

wat te doen tegen stijve nek

Als je een stijve nek hebt, wil je hier natuurlijk snel vanaf. Er zijn een aantal dingen die kunt doen om van een stijve nek af te komen. Ook zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je een stijve nek krijgt. In deze tekst worden een aantal opties genoemd die je kunt toepassen als je een stijve nek hebt. Ook worden er tips gegeven om ervoor te zorgen dat je in eerste instantie al geen stijve nek krijgt. Ook als je geen stijve nek hebt, kun je deze tekst dus lezen voor een aantal handige tips. Geen tijd om alles door te lezen? Bekijk de tips dan hieronder in het kort:

Wat kun je doen tegen een stijve nek?

  • Laat je nek masseren
  • Beweeg genoeg
  • Let tijdens je werk op je houding
  • Let ook buiten je werk op je houding
  • Zorg ‘s nachts voor een goede houding
  • Houd de spieren in je nek warm
  • Voorkom overbelasting
  • Doe regelmatig oefeningen om je nek los te maken

Laat je nek masseren

Iets waar je waarschijnlijk gauw aan denkt als het gaat om het verhelpen van een stijve nek, is een massage. Dit is inderdaad een goed idee als je een stijve nek hebt. Hiervoor kun je het beste naar een massagesalon of fysiotherapeut gaan. Het is namelijk moeilijk om het zelf te doen. Ook is het het beste dat mensen het doen die er ervaren in zijn. Er moet namelijk wat druk gezet worden om de spieren in je nek te laten ontspannen, maar niet teveel druk. Een professional weet het beste wat er gedaan moet worden om de spieren te laten ontspannen. Tijdens een massage worden er afvalstoffen verwijderd uit de spieren, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt hier natuurlijk ook voor geen als je geen stijve nek hebt. Een massage kan er ook zonder nekklachten namelijk voor zorgen dat je spieren soepel blijven. Op die manier kun je een stijve nek voorkomen.

Beweeg genoeg

Bewegen is altijd goed, ook als je een stijve nek hebt. Als je een stijve nek hebt is het wel verstandig om niet te onverhoedse bewegingen te maken. Rustige bewegingen zijn echter wel goed. Zo is de kans dat je nek weer wat soepeler wordt groter. De doorbloeding wordt namelijk gestimuleerd bij beweging. Ook om een stijve nek te voorkomen, is veel bewegen goed. Een stijve nek wordt vaak veroorzaakt door je nek te lang in een bepaalde houding te zetten. Zeker als je lang in dezelfde houding zit, is het goed om af en toe wat beweging te krijgen. Dit hoeft niet heel veel beweging te zijn. Wat draaien met je hoofd is al een goede manier om je nekspieren soepel te houden. Voor de rest van je lichaam is het aan te raden om soms wat te lopen als je veel zit.

houding tijdens werk

Let tijdens je werk op je houding

Een verkeerde houding is dus vaak de oorzaak van een stijve nek. Je hebt net kunnen lezen dat tussendoor bewegen goed is, maar het is ook goed om te letten op je houding zelf. Om een stijve nek te voorkomen, is het verstandig om je hoofd zo recht mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je tijdens werken achter bijvoorbeeld een computer niet teveel omlaag hoeft te kijken. Hoe rechter je je hoofd houdt, hoe beter. Dit geldt vooral voor werk waarbij je veel zit. Tussendoor bewegen blijft belangrijk, maar dit kan wel al helpen.

Let ook buiten je werk op je houding

Ook als je niet achter je bureau zit, is een goede houding belangrijk. Toch gebeurt dit lang niet altijd. Dit heeft voor een groot deel te maken met mobiele telefoons. Als mensen op hun mobiele telefoon kijken, kijken ze vaak omlaag. Hun nek is hierbij gebogen. Te lang in deze houding zitten is ook niet goed. Zorg er dus ook voor dat je buiten je werk genoeg beweegt en niet te lang dezelfde houding aanhoudt.

houding tijdens slapen

Zorg ook ‘s nachts voor een goede houding

Een verkeerde houding kan ook ’s nachts het geval zijn. Zorg ervoor dat je een ontspannen houding hebt als je gaat slapen. Je kussen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Welk kussen je neemt, hangt onder andere af van je slaaphouding. In ieder geval moet het kwalitatief in orde zijn en niet te dik of dun zijn. Welk kussen voor jou geschikt is, kan voor iedereen anders zijn. Let er wel op dat het kussen een goede ondersteuning biedt, zoals dit kussen. Hiermee kun je een stijve nek voorkomen. Als je een stijve nek hebt gekregen tijdens het slapen, is het goed om te bekijken of het aan het kussen kan liggen. Zo ja, dan kun je het beste een nieuw kussen aanschaffen.

Houd de spieren in je nek warm

Als je een stijve nek hebt, is warmte ook iets wat dit kan verhelpen. Warmte kan er namelijk voor zorgen dat de spanning in je nek minder wordt. Ook als je geen stijve nek hebt kun je je nek warm houden.  Een stijve nek wordt echter niet gauw door kou veroorzaakt.  Je nek warmhouden kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een sjaal of een coltrui aantrekken. Ook een warme douche nemen kan helpen. Waar je misschien minder gauw aan denkt, maar wat wel heel effectief is, is het gebruik van gels en crèmes. Er zijn gels en crèmes die in de huid trekken en de spieren verwarmen, waardoor de spieren in je nek soepeler worden. Dit kunnen verschillende gels en crèmes zijn. Het is een goed idee om hier eens naar te kijken als je last hebt van een stijve nek.

Voorkom overbelasting

Een stijve nek kan veroorzaakt worden door een verkeerde beweging of het te lang aanhouden van een bepaalde houding. Overbelasting kan echter ook een oorzaak zijn voor een stijve nek. Overbelasting kan zowel met fysiek zwaar werk als met stress te maken hebben. In beide gevallen is het verstandig om af en toe wat ontspanning te nemen. Als je fysiek zwaar werk hebt, is het nemen van pauzes niet onbelangrijk. Ook is het belangrijk dat je niet teveel druk op je lichaam legt. Als je last hebt van stress, is ontspanning ook erg belangrijk. Neem ook hier af en toe pauze van je werk als de stress door werk veroorzaakt wordt. Ook het nemen van een ontspanningsmassage kan eraan bijdragen dat je wat meer ontspannen raakt.

Doe regelmatig oefeningen om je nek los te maken

Je hebt al kunnen lezen dat bewegen erg belangrijk is om een stijve nek te verhelpen of te voorkomen. Je kunt soms wat draaien met je hoofd als je gedurende een lange tijd in een bepaalde houding hebt gezeten. Er zijn echter nog meer manieren om je nek door middel van bewegingen soepel te houden. Neem elke dag even de tijd om (sport)oefeningen te doen. Als je echt de tijd neemt, zal het meer opleveren dan dat je een paar keer met je hoofd draait. Het is echter wel belangrijk tussendoor genoeg te bewegen. Je kunt de oefeningen tussen je taken door doen, maar ook één of twee keer per dag. In dat geval moet je enkele bewegingen zoals het draaien met je hoofd tussendoor ook blijven doen. Bij de oefeningen moet je vooral denken aan verschillende bewegingen met je hoofd. Welke dit precies zijn, kun je zelf bekijken. Er de tijd voor nemen is in ieder geval een goed idee.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Beste massage apparaat kopen? Top 7 van 2021

Massage apparaten worden steeds populairder. Daarom zijn veel mensen op zoek naar het beste massage apparaat. Er zijn vandaag de dag dan ook veel verschillende varianten te krijgen. Handig, want zo is er voor elk kwaaltje wel een geschikt apparaat te vinden.

Menu