Stappenplan: waar moet je masseren bij hoofdpijn?

hoofdpijn wat te doen

Hoofdpijn kan erg vervelend zijn en je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Veel mensen hebben er geregeld last van. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hoofdpijn te verhelpen. Natuurlijk kan je een pijnstiller nemen om tijdelijk verlichting te vinden. Maar wist je ook dat het masseren van je hoofd de pijn kan verzachten en zelfs weg kan nemen? Het masseren van je hoofd kan eenvoudig via een stappenplan en is vrij gemakkelijk om te doen. Dit artikel neemt je door deze stappen heen en voor je het weet ben je van die akelige hoofdpijn af.

Stap 1: focus op je ademhaling

Zoek een comfortabele stoel en ga rustig zitten. Zorg dat beide voeten op de grond staan en je goed tegen de rugleuning zit. Vervolgens adem je rustig en diep in door je neus, wacht je een paar tellen, en adem je net zo rustig weer uit door je mond. Dit herhaal je een aantal keer. Deze ademhalingsoefening helpt je te ontspannen en je aandacht naar je lijf te brengen. Ook komt er zo voldoende zuurstof bij de hersenen wat de hoofdpijn tegen gaat.

Stap 2: doe rekoefeningen

Herhaal stap 1, maar til deze keer je schouders op bij het inademen en laat ze bij het uitademen helemaal zakken. Draai je schouders een paar keer naar voren en naar achteren. Kantel daarna je hoofd naar links om je nekspieren te strekken. Wissel van kant en herhaal dit een paar keer. Spanningen en stijve spieren in de nek kunnen hoofdpijn veroorzaken. Door deze spieren te rekken worden ze soepeler en verdwijnt de spanning. Draai nu je hoofd naar links, kijk over je schouder en wissel van kant. Voor extra rek duw je, zonder te forceren, zachtjes tegen je kin.

Stap 3: masseer je hoofd

Wrijf voordat je begint je handen lekker warm. Sluit dan je ogen en maak met je vingertoppen kleine rondjes over de hoofdhuid, alsof je shampoo in je haar doet. Verplaats hierbij telkens je handen zodat je hele schedel aan bod komt. Door zachtjes aan je haar te trekken kan je spanningen loslaten. Leg je hand op de bovenkant van je hoofd en beweeg deze met aangename druk naar de zijkanten van je hoofd. Draai daarna zacht kleine rondjes rondom je slapen. Vouw nu je handen achter je hoofd en draai met je duimen voorzichtig rondjes langs de onderkant van je schedel.

Masseer je voorhoofd

Als je heel specifiek hoofdpijn hebt in je voorhoofd, kan je de volgende massagetechnieken toepassen. Zet twee vingers op het midden van je voorhoofd en beweeg met zachte druk richting de slapen. Doe dit een paar keer. Masseer daarna de slapen door kleine rondjes te maken met je vingertoppen. Varieer hierbij in druk maar druk niet te hard. Het kan ook fijn zijn om zachtjes in je wenkbrauwen te knijpen, doe dit van binnen naar buiten. Als je je lange tijd moet concentreren span je namelijk automatisch de wenkbrauwen aan waardoor daar veel spanning kan ontstaan.

Masseer je nek

Een stijve nek kan een oorzaak zijn van je hoofdpijn. De volgende stappen helpen je nek weer te ontspannen. Ga op een stoel zitten, houd de stoelzitting vast en kantel je hoofd naar links. Wacht een paar tellen en wissel van kant. Beweeg nu met je kin naar je borst zodat je nekspieren zich strekken. Leg je handen achter je hoofd en masseer met je duimen de schedelrand. Knijp even zacht in je nekspieren en werk zo de hele nek af, van onder naar boven. Ga daarna weer staan en adem diep in terwijl je je schouders omhoog tilt. Houd vast en laat dan je schouders zakken bij het uitademen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een bekende en populaire vorm van de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur denken veel mensen meteen aan heel veel piepkleine naaldjes. Maar…
hoe werkt acupunctuur
Hoofdcategorie

Wat is Reflexologie?

Reflexologie is een alternatieve geneeswijze en wordt ook wel reflexzonetherapie genoemd. Deze therapie valt onder de heliotherapieën. Volgens refelexologie wordt je ziek door energieblokkades…
reflexologie
Hoofdcategorie

Wat is een sportmassage?

Vaak gaan mensen naar een massagesalon om zich even helemaal te kunnen ontspannen. Zo’n ontspanningsmassage heeft als doel fysieke of mentale spanning te verminderen.…
wat is een sportmassage
Menu