Wat is een Tui Na-massage?

tui na massage

Er is natuurlijk niets fijner dan een heerlijke, ontspannende massage. Maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten massage technieken. Het is dan ook zeker aan te raden om eens verder te kijken dan alleen de welbekende traditionele massage technieken. Heb je bijvoorbeeld al eens van een Tui Na massage gehoord? Na het lezen van dit artikel weet je alles over de geschiedenis en hoe een Tui Na massage in zijn werk gaat.

Waar komt de Tui Na massage vandaan?

Een Tui Na massage is een Chinese massage. Je spreekt het uit als “twie-na”, en als je het letterlijk vertaalt betekent het “duw en grijp”. Het is dan ook een behoorlijk pittige massage. De Tui Na methode wordt al meer dan 4000 jaar toegepast en is in feite de voorloper van de Shiatsu massage. Bij Tui Na draait het allemaal om de energiebanen in het lichaam en het laten doorstromen daarvan.

Eventuele blokkades in deze energiebanen, die bijvoorbeeld door stress kunnen ontstaan, kunnen zorgen voor klachten en een algemene staat van niet lekker in je vel zitten. Door deze blokkade weg te nemen en de energiebanen vrij te laten stromen, bereik je ontspanning en zit je beter in je vel. Dat is de theorie achter Tui Na.

De verschillen tussen een traditionele massage en een Tui Na massage

Er zijn een aantal wezenlijke verschillen tussen een traditionele ontspanningsmassage zoals we die allemaal kennen, en de Tui Na massage. Bij een ontspanningsmassage gaat het namelijk puur om ontspanning, de naam zegt het natuurlijk al. Dit geldt zowel tijdens de massage als na afloop. Alles is erop gericht om je te laten ontspannen en je een relaxte ervaring te geven. De muziek, de oliën die gebruikt worden en ook de technieken die worden toegepast. Bij een Tui Na massage ligt dat anders.

Tui na: een stevige massage

Aangezien het bij een Tui Na massage gaat om het opheffen van energieblokkades, is deze massage voornamelijk gericht op het resultaat ná de behandeling. Zoals de vertaling al doet vermoeden (“duw en grijp”), is het een stevige manier van masseren, die soms zelfs best even als pijnlijk ervaren kan worden. Het is dan ook een veel diepere massage dan een traditionele ontspanningsmassage, die veel oppervlakkiger gegeven wordt.

Het gaat er bij Tui Na dan ook niet om dat de ervaring tijdens het ondergaan van de massage ontspannend is. Het draait allemaal om het uiteindelijke resultaat. Bij een Tui Na massage wordt er namelijk voor gezorgd dat energieblokkades worden opgeheven, waardoor het gevoel van ontspanning pas na de massage komt.

De effecten van een Tui Na massage

De energiebanen waar een Tui Na massage op gericht wordt, worden ook wel meridianen genoemd. Er zijn veertien verschillende van deze meridianen volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Deze meridianen lopen door je hele lichaam en verbinden zo je zintuigen, organen en geest met elkaar. Zowel lichamelijke als emotionele problemen kunnen zorgen voor blokkades in deze energiebanen.

Bij een Tui Na massage draait het erom deze blokkades op te heffen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van acupunctuurpunten, die op de meridianen liggen. Na het opheffen van deze blokkades kan de energie weer vrij stromen, waardoor je lekkerder in je vel zult zitten. Ook bevordert een Tui Na massage de bloedcirculatie.

acupunctuur

Acupunctuurpunten

In en op het menselijk lichaam zijn 722 acupunctuurpunten en 14 energiebanen, die met allerlei functies en organen in verbinding staan. Deze acupunctuurpunten hebben specifieke eigenschappen die afwijken van de normale huid waarmee het punt omringt wordt. De huidweerstand is op deze acupunctuurpunten namelijk aanzienlijk verlaagd.

Wetenschappers hebben tevens ontdekt dat een acupunctuurpunt een scherp cilindrische opening is in de bovenste laag van het spieromhulsel van het menselijk lichaam. Gemiddeld heeft een acupunctuurpunt een diameter van 2 tot 8 millimeter. Deze openingen worden omringd door bindweefsel, waarin bloedvaten en zenuwen lopen. Het stimuleren van de acupunctuurpunten heeft direct fysiologische effecten. Vandaar dat stimulatie van deze punten bij diverse vormen van therapie wordt toegepast.

Wat kun je verwachten van een Tui Na massage?

Een Tui Na massage wordt uitgevoerd op een massagetafel of een massagemat. De masseur zal pas beginnen als jij er klaar voor bent. Allereerst zal de masseur je helpen je spieren te ontspannen. Ook zal hij of zij je bloedsomloop stimuleren. Dit doet de masseur door middel van kneden en duwen op bepaalde plaatsen op de meridianen en acupunctuurpunten. Dit kan je als onprettig of zelfs als pijnlijk ervaren.

Na de massage zal je je echter een stuk beter en meer ontspannen voelen. Tijdens de massage wordt er geen olie gebruikt. Ook is het niet nodig je kleding uit te trekken. Het is het beste om loszittende kleding aan te trekken, hiermee kan de masseur het beste zijn werk doen.

Tegen welke klachten helpt een Tui Na massage?

Een Tui Na massage kent vele toepassingen en is zowel geschikt voor het voorkomen als het verhelpen van klachten. Je krijgt er meer energie van, de bloedcirculatie wordt erdoor gestimuleerd en stijve spieren en gewrichten worden weer soepel gemaakt door deze vorm van massage. Doordat er wordt gewerkt op de meridianen, worden ook de inwendige organen gestimuleerd en beïnvloed tijdens een Tui Na massage. Op deze manier wordt de balans in het lichaam hersteld.

Tui Na kan toegepast worden bij zowel chronische pijnklachten als acute klachten. Enkele klachten waarvoor deze therapie onder andere zeer geschikt is zijn klachten als hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, diverse soorten pijnklachten en stress. Daarnaast werkt een behandeling ook zeer ontspannend.

Contra indicaties voor een Tui Na massage

Er zijn diverse contra indicaties voor een Tui Na massage. Een contra indicatie is een aandoening of en situatie waarbij een bepaalde behandelmethode niet uitgevoerd kan of mag worden, omdat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is dan ook af te raden om een Tui Na massage uit te voeren wanneer je last hebt van trombose, zware infecties of ontstekingen, osteoporose, hoge koorts, aderontstekingen, besmettelijke ziektes, open wonden, serieuze huidproblemen en zware depressies.

Ook na een recente botoperatie of botbreuken wordt een Tui Na massage afgeraden. Overleg daarom als je twijfelt altijd met je arts of therapeut of het verstandig is om de behandeling uit te laten voeren.

Zo vind je een goede Tui Na masseur

Tui Na is een specialisme dat valt onder de traditionele Chinese geneeskunde. Er zijn diverse therapeuten die zich in deze vorm van therapie en massage hebben gespecialiseerd. De opleiding duur één jaar en wordt voornamelijk gedaan door therapeuten die ook andere behandelingen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld acupunctuur en cupping.

Omdat het een bijzondere manier van masseren is zal niet iedere massagepraktijk in staat zijn deze therapie uit te voeren en dus ook niet aanbieden. Ga daarom vooraf altijd eerst na of de massage kan worden uitgevoerd door een gediplomeerd masseur. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier behandeld wordt en dat je het optimale uit je behandeling kunt halen.

De kosten voor een Tui Na behandeling worden overigens door steeds meer zorgverzekeraars gedekt in een aanvullend pakket. Het is dus zeker de moeite waard om even uit te zoeken of dit ook bij jouw zorgverzekeraar het geval is. Er kunnen wel eisen worden gesteld aan de behandeling of de masseur, dus kijk ook dit vooraf goed na.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Wat is een Shantala-massage?

Een Shantala-massage is een ontspanningsmassage en zeer geschikt voor mensen die in het dagelijks leven veel stress ervaren. Bij deze massage worden zowel de…
Hoofdcategorie

Wat is Rolfing?

Misschien heb je al eens gehoord van rolfing, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Ben je benieuwd wat het is en of…
rolfing
Hoofdcategorie

Wat is Reflexologie?

Reflexologie is een alternatieve geneeswijze en wordt ook wel reflexzonetherapie genoemd. Deze therapie valt onder de heliotherapieën. Volgens refelexologie wordt je ziek door energieblokkades…
reflexologie
Menu