Wat is Craniosacraaltherapie?

craniosacraal therapie

Wat is Craniosacraaltherapie? Een terechte vraag, want maar weinig mensen zijn er bekend mee. Toch is het een vorm van therapie waar veel mensen baat bij kunnen hebben en die voor veel mensen geschikt is. Je leest hier meer over de herkomst van cranio sacraal therapie, hoe en waarvoor het gebruikt wordt en hoe een behandeling in zijn werk gaat.

Waar komt craniosacraaltherapie vandaan?

Bij craniosacraal therapie wordt uitgegaan van het feit dat de schedel (cranio) en het heiligbeen (sacraal) samen een eenheid vormen met het bindweefsel in het ruggen- en hersenmerg, waarin zich het ruggenmergvloeistof bevindt. Maar ook in de rest van ons lichaam zit bindweefsel, dat alles met elkaar verbindt. Je kunt het zien als een soort elastisch web dat alles in je lichaam, dus elk bloedvat, elk orgaan, al je zenuwen en ga zo maar door.

Tevens wordt er bij carnio sacraal therapie vanuit gegaan dat dit bindweefsel zowel lichaam als geest tot één geheel met elkaar verbindt en bij elkaar houdt. Een belangrijk feit is dat dit bindweefsel meebeweegt wanneer wij bewegen. Als dat bindweefsel dus niet goed genoeg meer kan mee bewegen ontstaan er problemen.

Hoe merk je dit dan?

Er is niet altijd een duidelijke aanwijzing dat het bindweefsel niet soepel genoeg meer kan mee bewegen. Er kunnen diverse soorten symptomen zijn. Zo kunnen er pijnklachten zijn op specifieke plaatsen, maar iemand kan ook gewoon in het algemeen niet helemaal lekker meer in zijn vel zitten. Ook weinig energie hebben behoort tot de veel voorkomende klachten. Bij cranio sacraal therapie wordt er vanuit gegaan dat het lichaam zichzelf kan herstellen. Dat doet het bijvoorbeeld ook bij kleine wondjes, zoals een snij- of schaafwond.

zelfherstellend vermogen

Een verstoord zelf herstellend vermogen

Maar wat als dit zelf herstellend vermogen van het lichaam verstoord is? Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk, een opratie, stress of een ernstige of langdurige ziekte. Ook langdurig gebruik van ongezonde voeding of een andere ongezonde levensstijl kan hiervan de oorzaak zijn.

Cranio sacraal therapie kan dan de oplossing zijn en helpen dit zelf herstellend vermogen weer te bevorderen en te herstellen.

Tegen welke klachten helpt craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie is een zeer veelzijdige therapie die bij veel verschillende klachten voor verlichting kan zorgen. Je kunt dan ook gebruik maken van deze therapie als je bijvoorbeeld last hebt van slaapproblemen, maag- en darmklachten, een burn-out, bekkenklachten, alle soorten rug-, schouder- en nekklachten, depressie, angsten, hoofdpijn en migraine, een whiplash, posttraumatische klachten, chronische pijn, vermoeidheid, hooggevoeligheid en allerlei soorten klachten aan de wervelkolom, spieren of gewrichten.

Oorzaak van de klachten

De oorzaak van de klachten van patiënten die baat hebben bij cranio sacraal therapie komt vaak uit toegenomen spanning in het lichaam. Dit kan op één specifieke plaats zitten, maar deze spanning kan ook op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen. Deze spanningen kunnen bewegingsproblemen veroorzaken in het bindweefsel van het lichaam. Dit uit zich vervolgens in klachten zoals rugpijn, een stijve nek of bijvoorbeeld een tennisarm.

Maar deze bewegingsproblemen kunnen ook van invloed zijn op belangrijke lichaamsfuncties en problemen veroorzaken zoals migraine, darmproblemen en chronische vermoeidheid. Hier kun je dus echt last van hebben in het dagelijks leven.

Bij wie kun je terecht voor een behandeling?

Deze specialistische vorm van therapie kan niet door iedereen uitgevoerd worden. Het is een manuele therapie, dus een arts zal deze therapie niet toepassen. En hoewel het misschien wel wat weg heeft van een vorm van massage, zijn het ook geen masseurs die deze vorm van therapie uitvoeren. Je kunt dus terecht bij een gespecialiseerd therapeut, die als basis een opleiding tot fysiotherapie heeft gedaan, waarna hij of zij zich verder gespecialiseerd heeft.

Wat je kunt verwachten van deze therapie

Er vindt altijd eerst een onderzoek plaats. Het doel hiervan is om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Om te beginnen zal er een gesprek plaatsvinden met de therapeut. Daarna zal de therapeut je hele lichaam onderzoeken. Door het volledige weefsel van je voeten tot aan je schedel te onderzoeken kan de therapeut erachter komen waar eventuele verstoringen zitten. Hierna kan de daadwerkelijke behandeling van start gaan.

therapie massage

De behandeling

Met zachte, subtiele aanrakingen en bewegingen worden de verstoringen aangesproken en wordt er een beroep gedaan op het zelf herstellend vermogen van het menselijk lichaam. Deze stimulatie kan best gepaard gaan met een emotionele ontlading, dus hier hoef je niet van te schrikken. Het kan namelijk zo zijn, dat er oude herinneringen, gevoelens en trauma’s naar boven komen.

Doordat dit boven komt, krijgt het lichaam weer de kans om zich te herstellen. Zolang deze gevoelens opgekropt zitten zal dit namelijk niet lukken. Het is afhankelijk van de klachten van de patiënt, maar vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen.

Craniosacraaltherapie en hoogsensitiviteit

Omdat er bij carniosacraal therapie zachte aanrakingen worden gebruikt en het zenuwstelsel tot rust wordt gebracht, voelt de patiënt zich veiliger en comfortabeler. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn zeer gevoelig voor prikkels. Alles komt net even wat harder binnen, waardoor zo iemand zich snel overweldigd kan voelen. Hoog sensitiviteit kan deels aangeboren zijn, maar kan zich ook later ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld in de kindertijd gebeuren of tijdens een opgelopen trauma. Ook andere indrukwekkende levensgebeurtenissen kunnen hoogsensitiviteit veroorzaken.

Behandeling bij hoogsensitiviteit

Door de vriendelijke en zachte technieken die bij cranio sacraal therapie worden toegepast en de respectvolle benadering past cranio sacraal therapie goed bij hoogsensitieve mensen. De behandeling wordt volledig afgestemd op de patiënt en er wordt altijd een dialoog aangegaan. Door de manier van behandelen komt het zenuwstelsel tot rust en is er geen overprikkeling meer.

De therapeut zal met de patiënt oefeningen doornemen die je zelf toe kunt passen op eigen thuissituatie. Ook leer je waar je grenzen liggen en hoe je deze beter kunt bewaken. Mensen die hoogsensitief zijn kunnen dus zeker baat hebben bij cranio sacraal therapie.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Je hebt geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig om bij een therapeut terecht te kunnen voor cranio sacraal therapie. Dat is alvast een makkelijk begin, want dat geldt zeker niet voor alle vormen van therapie. Daarnaast kan het zo zijn dat bovengenoemde kosten, welke richtprijzen zijn, vergoedt worden door de zorgverzekeraar. Dit valt dan echter wel onder je aanvullende verzekering. De behandeling valt niet onder het eigen risico.

Om zeker te weten of je zorgverzekeraar cranio sacraal therapie vergoedt kun je het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar. Het kan namelijk zo zijn dat de verzekeraar bepaalde eisen stelt aan de therapeut die de behandeling geeft. Therapeuten die geregistreerd zijn bij het UCN (Upledger Craniosacraal Therapie Nederland) en aangesloten zijn bij RCN (Register Craniosacraal therapie Nederland) voldoen in elk geval aan al deze eisen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu