Hoofdpijn achter je ogen: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

hoofdpijn achter de ogen

Heb je weleens last van hoofdpijn achter je ogen? Dit is erg vervelend. Het lastige aan dit probleem is dat het verschillende oorzaken kan hebben – die nogal uiteenlopen. En dat is niet handig, aangezien er zo geen eenduidige manier is om de hoofdpijn achter de ogen te verhelpen. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken van hoofdpijn achter de ogen besproken en kom je erachter wat je ertegen kunt doen!

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn achter de ogen?

Hoofdpijn achter de ogen kan worden veroorzaakt door spanning, migraine en zelfs griep. Slechts in uitzonderlijke gevallen is hoofdpijn achter de ogen een teken van een ernstige aandoening. Hieronder staan de mogelijke oorzaken op een rijtje met daarbij eventuele andere symptomen. Zo kun je goed bepalen wat de oorzaak is van de hoofdpijn achter je ogen.

1. Spierspanningshoofdpijn

Als je last hebt van spierspanningshoofdpijn, heb je hoofdpijn op één of meerdere plaatsen van je hoofd. Dit type hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en stress, die ervoor zorgen dat de spieren in je schouders, nek en gezicht zich aanspannen. Ook een verkeerde houding kan spierspanningshoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn zal bonzend aanvoelen. Daarnaast kun je mogelijk een druk achter je ogen voelen en kun je overgevoelig zijn voor licht en harde geluiden. Misselijkheid is ook een symptoom van spierspanningshoofdpijn.

2. Migraine

Migraine zorgt voor hevige hoofdpijnaanvallen, die soms ook pijn achter de ogen kunnen veroorzaken. Als je migraine hebt, ben je vaak ook misselijk en zie je wazig. Migraine ontstaat meestal door slaapgebrek, het overslaan van een maaltijd en een teveel aan bepaalde voedingsmiddelen. Als je last hebt van migraine, is de hoofdpijn vaak zo heftig, dat je wel door hebt dat het om migraine gaat.

griep in bed

3. Griep

Een bekend symptoom van griep, is hoofdpijn. Ook in dit geval is de hoofdpijn vaak heftig. Bovendien is pijn achter de ogen kenmerkend voor mensen die last hebben van griep. Denk je dat je griep hebt? Dan heb je waarschijnlijk ook last van de volgende symptomen: hoge koorts, koude rillingen, spierpijn, hoesten, niezen, een verstopte neus of juist een loopneus en keelpijn. Je zult je niet lekker voelen en erg moe zijn, maar na een paar dagen zullen je klachten over zijn.

4. Bijholteontsteking

Een bijholteontsteking is een ontsteking aan de bijholten – de met lucht gevulde holtes in je gezicht en schedel die zich rond de neus bevinden. In deze holtes zit slijmvlies. De holtes zijn aan de hand van nauwe openingen verbonden met de neusholte. Een virus kan ervoor zorgen dat deze openingen verstopt raken, waardoor het slijmvlies zich opstapelt. Je krijgt een verstopte neus en kunt andere verkoudheidsklachten krijgen, waaronder keelpijn, hoesten of oorpijn. Je snot zal geel of groen van kleur zijn. Bij deze aandoening hoort ook hoofdpijn of een drukkend gevoel achter je ogen. De pijn is ’s ochtends het zwaarst en wordt erger als je voorover bukt.

5. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een type hoofdpijn waar vooral mannen last van hebben. Je hebt zware hoofdpijnaanvallen, die slechts kort duren. Een hoofdpijnaanval wordt ook wel ‘cluster’ genoemd. Er zullen meerdere clusters voorkomen, die telkens ongeveer een kwartier tot een paar uur duren. Je voelt de hoofdpijn meestal achter één oog of één van je slapen. Ook zal je oog rood van kleur zijn of tranen. Je ooglid kan zelfs een beetje gaan hangen. Roodheid aan één zijde van je gezicht en een loopneus (vaak aan één neusgat) zijn andere veelvoorkomende symptomen van clusterhoofdpijn.

6. Droge ogen

Zit je vaak urenlang achter de computer? Dan kun je last hebben van droge ogen. Als je lange tijd aaneengeschakeld op een beeldscherm kijkt, knipper je te weinig en dit kan leiden tot droge ogen. Je ogen raken geïrriteerd en je krijgt last van hoofdpijn. Deze pijn bevindt zich achter je ogen en kan branderig aanvoelen. Ook kunnen je ogen gaan jeuken of kun je last krijgen van traanogen.

houding tijdens werk

7. Je hebt een bril nodig of draagt deze met een verkeerde sterkte

Hoofdpijn achter de ogen kan ook ontstaan als je geen bril of lenzen draagt, maar deze wel nodig hebt. Bovendien kan de hoofdpijn ontstaan als je wel een bril of lenzen draagt, maar deze niet te goede sterkte hebben. Je ogen moeten dan veel moeite doen om te kunnen zien, wat spanning in de ogen kan veroorzaken. Vooral verziende mensen hebben hier last van.

8. Scleritis

Een andere mogelijke oorzaak van hoofdpijn achter je ogen, is scleritis, een ontsteking van het weefsel dat zich onder het bindvlies van het oog bevindt. Als je last hebt van deze ontsteking, heb je niet alleen erge hoofdpijn achter je ogen, maar kun je vaak ook minder goed zien. Reumapatiënten en mensen met andere bindweefselaandoeningen lopen een groter risico op scleritis.

9. Hersentumor

Hoofdpijn is meestal het eerste symptoom dat je ervaart als je een hersentumor hebt. Dit wil niet zeggen dat je je meteen zorgen hoeft te maken. De meeste typen hoofdpijn hebben een andere oorzaak. Waar je in het begin slechts af en toe hoofdpijn hebt, gaat deze na een tijdje niet meer weg. Als je gaat liggen wordt het alleen maar erger. Hoofdpijn is slechts één symptoom van een hersentumor, er zijn er nog veel meer. Welke deze zijn, is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor en de plek waar deze zich bevindt.

Wat kun je tegen de hoofdpijn achter de ogen doen?

Aangezien er veel verschillende oorzaken zijn van hoofdpijn achter de ogen, zijn er ook veel verschillende manieren om de pijn te verhelpen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van de hoofdpijn. Toch zijn er enkele maatregelen die in bijna alle gevallen van hoofdpijn achter de ogen helpen.

1. Beweeg genoeg

Als je (regelmatig) hoofdpijn achter je ogen hebt, is beweging een goede remedie. Door te bewegen, maakt je lichaam meer endorfine aan, een soort natuurlijke pijnstiller. Natuurlijk hoef je niet meteen intensief te sporten, je kunt ook een rondje wandelen of een stukje fietsen. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Dit helpt niet alleen tegen hoofdpijn, maar ook tegen een hele hoop andere aandoeningen. Naast zelf bewegen kan het nemen van een massage ook zeker helpen. Ook zou een massage apparaat kunnen helpen om je hoofdpijn te verminderen.

voldoende slaap

2. Slaap voldoende

Veel mensen hebben zo’n druk leven, dat ze veel te weinig aan slaap toekomen. Slaap is echter een zeer belangrijk middel om van die vervelende hoofdpijn af te komen. Zorg ervoor dat je ’s avonds je rust pakt en op tijd naar bed gaat. Kom je vaak niet in slaap? Probeer dan overdag meer te bewegen en zoek naar manieren om je te ontspannen, bijvoorbeeld meditatie. Je zult zien dat je als een roos in slaap valt en een stuk sneller van die vervelende hoofdpijn af bent.

3. Geen alcohol, tabak en drugs

Een gezonde leefstijl helpt tegen allerlei soorten hoofdpijn, zo ook tegen hoofdpijn achter de ogen. En bij een gezonde leefstijl horen absoluut geen alcohol, tabak en drugs. Probeer dit zoveel mogelijk te verminderen of helemaal niet te gebruiken. Dit advies geldt met name voor migrainepatiënten, maar in feite heeft iedereen baat bij een gezonde levensstijl. Zodra je mindert met deze genotsmiddelen, zul je al snel merken dat je er op meerdere vlakken profijt van zult hebben.

4. Natuurlijke middeltjes en medicijnen

Om hoofdpijn achter de ogen te verminderen, kun je koffie of zwarte thee drinken. De intensiteit van de hoofdpijn zal een stuk lager zijn. Probeer niet te veel zware medicijnen te slikken. Als je last hebt van hoofdpijn achter de ogen, kun je het beste paracetamol innemen. Dit medicijn is onschuldig, maar heeft toch een effectieve werking. Je kunt paracetamol meerdere keren per dag slikken, mocht dat nodig zijn.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu