Wat is een Lymfemassage?

lymfedrainage

Een lymfemassage, ook wel lymfedrainage genoemd, heeft een positieve invloed op zowel het menselijk lichaam als op de huid. Hoe dit komt, wat het lymfesysteem precies doet en nog veel meer over de lymfemassage en -drainage lees je verderop in dit artikel. Een lymfemassage kan eventueel ook gecombineerd worden met andere behandelmethoden, zoals het inzwachtelen van bepaalde ledematen en kousen.

Wat doet het lymfesysteem?

Het lymfesysteem is een onderdeel van het lichamelijk immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit een netwerk van vaten, waar een vloeistof genaamd “lymfe” doorheen stroomt. De lymfe vloeistof spoelt afvalstoffen, overtollig vocht, eiwitten en bacteriën uit je lichaam. Het is dus een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam en zorgt ervoor dat ons lichaam vrij blijft van schadelijke bacteriën en andere afvalstoffen, vandaar de invloed op het immuunsysteem.

De oorsprong van de lymfemassage

De lymfemassage is een relatief onbekende behandelmethode, die zijn oorsprong in Frankrijk kent. Artsen in Frankrijk ontdekte bij toeval dat door middel van het masseren van gezwollen lymfeklieren de huid gaat stralen. Bovendien vermindert een lymfemassage vochtophopingen en oedeem. Je kunt deze massage daarom zien als een grote schoonmaakbeurt voor jouw lichaam en huid. Een lymfemassage kan zowel manueel als met vacuüm cups worden toegepast en kan tevens een ontspannend effect hebben.

lymfe massage

De lymfemassage is als een detox voor je lichaam

Wanneer wordt een lymfemassage toegepast?

Doordat het lymfesysteem afvalstoffen, overtollig vocht, eiwitten en bacteriën uit je lichaam opneemt en afvoert, is een lymfemassage goed toepasbaar op plaatsen waar vochtophopingen of een overschot aan vocht en afvalstoffen in het weefsel zit. Een lymfemassage kan ervoor zorgen dat deze ophopingen en afvalstoffen worden afgevoerd en zo voor verlichting zorgen.

Er zijn dan ook diverse aandoeningen waarbij een lymfedrainage kan worden toegepast, zoals bij lipoedeem en lymfoedeem. Indien er sprake is van ontstekingen dienen deze eerst behandeld te worden, voordat er begonnen kan worden met een lymfemassage. Lymfedrainage wordt vaak toegepast in het gezicht en de armen en benen.

Wat kun je verwachten bij een lymfemassage?

Zoals hierboven genoemd kan een lymfemassage zowel handmatig als door middel van vacuüm cups worden gegeven. Beide methoden hebben hetzelfde effect, echter bij de methode met de cups wordt de lymfevloeistof onder druk afgevoerd door middel van het bewegen van de cups over de huid. Dit geeft een licht tintelend gevoel.

De massage is aangenaam en ontspannend en zorgt voor een gezonde gloed op je huid. Indien de massage wordt uitgevoerd op een gevoelige, pijnlijke plaats, kan het prettiger zijn om gebruik te maken van de manuele methode, omdat hierbij minder druk ervaren wordt. Bovendien kan de behandelaar handmatig beter de dieper gelegen lymfeknopen bereiken.

Wanneer resultaat?

Al direct na de eerste behandeling zal het resultaat merkbaar zijn. Vochtophopingen zullen verminderen, je huid gaat stralen en de doorbloeding zal aanzienlijk verbeteren. Het grootste effect volgt echter later, omdat het als een soort detox voor je lichaam werkt. Overtollige afvalstoffen worden afgedreven waardoor je je steeds beter zult gaan voelen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu