Helpt een massage bij het verminderen van spierpijn?

tips om spierpijn te verminderen

Als je veel sport of om een andere reden spierpijn hebt, is het natuurlijk fijn als dit verholpen kan worden. Een beetje spierpijn na flink sporten is niet zo erg, maar als het aanhoudt is het vervelender. Waarschijnlijk denk je al gauw aan een massage als je denkt aan manieren om spierpijn te verminderen. Een massage is inderdaad een manier om spierpijn te verminderen. Het is echter wel goed om met een aantal zaken rekening te houden. In deze tekst kun je lezen wanneer een massage het beste werkt om spierpijn te voorkomen of verhelpen.

De druk die uitgeoefend wordt

Als je je spieren los wilt laten masseren, lukt dit niet als er veel te weinig druk wordt gezet. Op deze manier kunnen knopen en bindweefsel niet goed losgemaakt worden. Om een massage zin te laten hebben bij spierpijn, moet er dus zeker wat druk uitgeoefend worden. Dit moet echter ook niet teveel druk zijn. Bij teveel druk kan de spierpijn zelfs erger worden en het kan erg vervelend aanvoelen. Het is normaal dat je er wat van voelt als spieren losgemaakt worden, maar het moet niet te hard zijn. Laat het daarom doen door iemand die er verstand van heeft. Zo kun je voorkomen dat iemand die er minder in thuis is teveel druk zet.

Het moment van de massage

Als je gesport hebt en daardoor spierpijn hebt, kun je voor een massage kiezen. Het is echter verstandig om daar even mee te wachten, als je net gesport hebt en daardoor spierpijn hebt. Hierdoor kunnen de spieren zelf herstellen, wat goed is voor ze. Als je na een aantal dagen nog last hebt van de spierpijn, is het nemen van een massage echter een goed idee. Als je spierpijn gepaard gaat met andere klachten, zoals koorts of een kneuzing, is het ook verstandig om te wachten. Bij bepaalde klachten is een massage namelijk niet zo’n goed idee, vanwege het verhogen van de lichaamstemperatuur bijvoorbeeld.

Een massage om spierpijn te voorkomen

Je kunt natuurlijk gemasseerd worden om spierpijn te laten verminderen, maar je kunt het ook proberen te voorkomen. Bij het masseren van de spieren wordt de doorbloeding verbeterd. Dit heeft natuurlijk niet alleen effect als je spierpijn hebt. Het kan op elk moment handig zijn (tenzij je bijvoorbeeld koorts of een kneuzing hebt). Sporters kiezen daarom vaker voor een sportmassage voor de training. Op deze manier worden de spieren gestimuleerd, wat spierpijn achteraf misschien kan voorkomen. Zo kan een massage dus ook effect hebben. Zeker als je veel sport of in een houding zit waarin je spierpijn kunt krijgen, is dit geen slecht idee.

Het effect van water drinken na een massage

Bij een massage waarbij de spieren losgemaakt worden, worden afvalstoffen verwijderd. Dit zorgt ervoor dat spierpijn minder wordt. Het is een goed idee om water te drinken nadat je een massage gekregen hebt. De afvalstoffen die uit de spieren verwijderd zijn, kunnen op deze manier snel uit het lichaam verwijderd worden. Naast de andere voordelen van water drinken, is dit een reden om na een massage wat te drinken.

De massagetechniek die gebruikt wordt

Het kan ook van belang zijn welke massagetechniek gebruikt wordt bij een massage als je spierpijn hebt. Zoals gezegd moet de druk niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Het is daarom goed als de masseur druk zet op de plekken waar het nodig is. Die druk is groter als er met de vingers op een spier gedrukt wordt, dan met de volle hand. Daarom is het ook belangrijk dat de masseur precies weet wat hij of zij doet, zodat de druk niet te hoog wordt.

massage vergoeding

Het soort massage

Zeker als je langdurig last hebt van spierpijn, is het verstandig om je spieren goed los te laten maken. Een massagevorm die hier vaak voor gebruikt wordt, is de deep tissue massage, oftewel bindweefselmassage. Bij een deep tissue massage wordt er diep in de spieren gemasseerd. Ook wordt er vooral gefocust op het bindweefsel. Als je bijvoorbeeld last hebt van chronische spierpijn, is het een idee om een deep tissue massage te nemen. Doordat er vooral naar het bindweefsel gekeken wordt, wordt alles zo goed mogelijk los gemaakt. Dit type massage zal daarom waarschijnlijk de spierpijn verminderen.

Zelf de spierpijn laten verminderen

Bij chronische spierpijn is het het verstandigst om er iemand naar te laten kijken die er verstand van heeft. Het is überhaupt het beste om een masseur het werk te laten doen, omdat dit waarschijnlijk het meeste effect heeft. Je kunt echter zelf ook wat doen om je spierpijn te laten verminderen met behulp van massage. Als je bijvoorbeeld spierpijn in je benen hebt, kun je de betreffende spier kneden. Probeer hierbij de goede hoeveelheid druk te zetten. Bij je benen is dit een optie, maar spierpijn in bijvoorbeeld je rug is moeilijker zelf te verhelpen. Het is in ieder geval goed om in beweging te blijven, maar je spieren niet te overbelasten. Een masseur er naar laten kijken kan geen kwaad, maar het is fijn om te weten dat je zelf ook wat kunt doen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Hoofdcategorie

Beste massage apparaat kopen? Top 7 van 2021

Massage apparaten worden steeds populairder. Daarom zijn veel mensen op zoek naar het beste massage apparaat. Er zijn vandaag de dag dan ook veel verschillende varianten te krijgen. Handig, want zo is er voor elk kwaaltje wel een geschikt apparaat te vinden.

Menu