Waarom is het goed om naar het hart toe te masseren?

Regelmatig een massage nemen kan erg bevorderlijk voor je gezondheid zijn. Een groot voordeel van een massage is dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Hierdoor kan je lichaam optimaal functioneren en worden verschillende gezondheidsklachten voorkomen en verholpen. Vooral stevige massages zoals sportmassages en diepweefselmassages hebben een grote positieve impact op de bloedcirculatie. Vaak wordt er bij dit soort massages opgemerkt dat het belangrijk is om richting het hart toe te masseren. Dit artikel legt uit waarom dit zo belangrijk is. Om dit goed te begrijpen, is het nuttig om inzicht te krijgen in de bloedsomloop, de werking van de spieren en de impact die massage hierop kan hebben.

De bloedsomloop

Je hart is een spier die je bloed door je hele lichaam pompt. Het bloed vervoert zuurstof en andere voedingsstoffen voor je spieren en organen waardoor je lichaam goed kan functioneren. Het bloed stroomt van je hart naar je longen, hier wordt CO2 afgegeven en zuurstof opgenomen. Het zuurstofrijke bloed stroomt daarna weer terug naar het hart. Dit wordt ook wel de kleine bloedsomloop genoemd. Vervolgens wordt het bloed vanuit het hart door je hele lichaam gepompt; dit is de grote bloedsomloop. In de darmen worden voedingsstoffen aan het bloed toegevoegd die naar de rest van je lijf worden getransporteerd.

De spieren

Je spieren hebben zuurstof en brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Deze voedingsstoffen worden aangeleverd door je bloed. Je spieren zetten bij beweging zuurstof en voedingstoffen om in warmte en beweging. Hierbij blijven er afvalstoffen over, met name melkzuur. Bij een gezonde bloedsomloop worden deze afvalstoffen vanzelf weer afgevoerd. Bij grote inspanning kan er een teveel ontstaan aan melkzuur. Dit veroorzaakt spierpijn. Ook kunnen er op lange termijn knopen ontstaan op plekken waar afvalstoffen zich ophopen en niet meer goed worden afgevoerd. Een goede bloedsomloop is dus cruciaal voor een goede werking van je spieren en voor het voorkomen van spierpijn en spierknopen.

Oorzaken slechte bloedsomloop

Een slechte bloedsomloop is geen aandoening op zichzelf, maar wordt vaak veroorzaakt door andere kwalen. Zo hebben mensen met diabetes een verhoogde kans op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en bloedvatproblemen. Overgewicht en te weinig bewegen zijn ook veel voorkomende oorzaken van een minder goed functionerende bloedcirculatie. Een actieve levensstijl is daarom belangrijk om klachten te voorkomen. Door bloedstolsels kan je bloed gaan klonteren en de doorstroom belemmerd raken. Dit komt het meest voor in de ledematen. Ook kunnen aandoeningen aan de bloedvaten, zoals aderverkalking, de aderen vernauwen waardoor de hoeveel bloed die door je lichaam stroomt wordt verminderd. Mensen boven de 70 jaar lopen hiervoor het meeste risico.

Gevolgen slechte bloedsomloop

Bij een slechte bloedsomloop zullen sommige delen van je lichaam minder goed functioneren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot tintelende, koude of juist gevoelloze ledematen. Ook kan het ervoor zorgen dat je nagels broos worden en je haar droog wordt en minder snel groeit. Dit komt omdat ze niet genoeg voedingsstoffen meer krijgen. Spataderen zijn ook een veelvoorkomend gevolg van een slechte bloedsomloop. Bij een slechte bloedcirculatie verzwakken je hartkleppen waardoor je bloeddruk stijgt en aderen opzwellen. Een slechte bloedcirculatie zorgt ook voor vermoeidheid en een tragere werking van de hersenen en je spijsvertering. Het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam wordt tevens afgezwakt en infecties en verkoudheid treden sneller op. Op lange termijn kan een slechte bloedsomloop tot hart- en vaatziekten leiden.

Massage stimuleert de bloedsomloop

Gecombineerd met een gezonde levensstijl kan massage enorm bijdragen aan een goede bloedsomloop en een betere gezondheid. Een slechte bloedsomloop is in feite een ophoping van melkzuur en afvalstoffen in de spieren. Bij een massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd en worden spierknopen los gemasseerd. Afvalstoffen en opgehoopt melkzuur komen dan vrij en worden gemakkelijker afgevoerd. Veel water drinken, vooral na de massage, zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Door een gezonde bloedsomloop daalt je bloeddruk en functioneert je lichaam beter. Zo verlaag je de kans op klachten en aandoeningen.

Naar het hart masseren

Bij het masseren komen er meer afvalstoffen in de bloedbaan terecht dan normaal. Bij masseerbewegingen richting het hart wordt de natuurlijke werking van de bloedcirculatie ondersteund en worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd. Dit is vooral bij de massage van de ledematen belangrijk. Immers, als je richting je handen en voeten masseert, kunnen de afvalstoffen geen kant op. Bij een oppervlakkige massage is het overigens geen probleem om richting de handen of voeten te strijken. Integendeel, energie wordt vaak juist naar buiten gestreken. Bij het masseren van de romp is het een stuk minder belangrijk om richting het hart te masseren. Voor het afvoeren van afvalstoffen maakt de massagerichting nauwelijks verschil. Wel is het beter om niet richting het hoofd te masseren, de kans op hoofdpijn wordt hierdoor veel groter.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu