Help, ik heb tintelingen! Wat is het en wat kan ik hieraan doen?

tinteling in handen

Wat is een tinteling?

Als je het woord “tintelen” op zoekt in het woordenboek dan wordt dit woord omschreven als “zacht geprikkeld worden, steken”. Iedereen heeft vast wel eens ergens een tinteling gevoeld. Tintelingen kunnen over je hele lichaam plaatsvinden. Het voelt vaak ook een beetje raar. Net of dat deel van je lichaam even niet meer goed functioneert. Soms prikkelt het, soms steekt het akelig. Wanneer je een prikkeling of tinteling ergens voelt hoef je niet meteen in paniek te raken. In de meeste gevallen is er niets aan de hand.

Naar de dokter, of toch niet?

In sommige gevallen is het wel raadzaam om naar de dokter te gaan of je even voor de zekerheid te laten onderzoeken. In dit artikel wordt er informatie hierover gegeven. Tintelingen in de benen, armen of handen…, we hebben het dus allemaal wel eens. Hoe deze tintelingen ontstaan en wat eventuele oorzaken zijn lees je in dit artikel.

Wat is de oorzaak van mijn tintelingen?

Tintelingen of prikkelingen kunnen dus in het hele lichaam voorkomen. De ene keer steekt het, de andere keer jeukt het of het is gewoon een kriebeltje. Als je te lang met je benen over elkaar zit kun je, wanneer je deze dan van elkaar af haalt, een tinteling voelen. Het is een soort slaperig gevoel. Een ander voorbeeld is als je op je arm in slaap valt en dus wakker wordt met een tintelend gevoel in je armen, handen of vingers.

Om te begrijpen en in te kunnen schatten wanneer je echt actie moet ondernemen, is het belangrijk om te weten hoe deze tintelingen ontstaan. Wat is nu de oorzaak? Zoals bij veel klachten is er niet altijd één oorzaak ten grondligging. Laten we eens gaan kijken naar deze oorzaken.

Algemene oorzaken

Tintelingen hebben te maken met een gebrek aan zuurstofrijk bloed. Hier volgt een voorbeeld. Je zit al langere tijd met je benen over elkaar. Het bloed stroomt niet of gedeeltelijk niet goed door. Op dat moment kan er dus geen zuurstofrijk bloed naar je benen komen. En dan ontstaat er dus een tintelend gevoel. In het voorbeeld wordt er gerefereerd naar een onschuldig ontstaan. Helaas kan dit ontstaan ook andere oorzaken hebben dan wanneer je je benen over elkaar hebt.

Oorzaken door ziekte

Wanneer je een onschuldige tinteling hebt die ook snel weer verdwijnt is er niets aan de hand. Helaas zijn er mensen die dit gevoel continu in bepaalde delen van het lichaam hebben. Of het zijn voortekenen dat er iets niet goed is in het lichaam. Een voorbeeld van een ziekte waarbij tintelingen een beginnend verschijnsel zijn is MS. MS, ook wel Multiple Sclerose genoemd, is een vreselijke, langzame en slopende ziekte. Veel mensen krijgen op langere duur uitval van delen van het lichaam. En dit geeft natuurlijk ook veel andere klachten als gevolg.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het Guillain-Barré syndroom start met tintelingen in handen en/of voeten. Je verliest kracht in ledematen en spieren. Het begint vaak onderaan je lichaam en gaat zo langzaam naar boven. Het is een ziekte die op langer termijn verlammingsverschijnselen kan veroorzaken. Voorafgaand deze ziekte hebben de patiënten vaak een infectie of virus gehad. Het Guillain-Barré syndroom komt op ongeveer 1 op 100.000 mensen voor. Deze ziekte is in veel van de gevallen prima te behandelen.

Een beroerte of TIA kunnen ook tintelingen veroorzaken. Op zo’n moment komt er geen zuurstof en bloed meer bij de hersenen. Het is vergelijkbaar met het voorbeeld van de kruisende benen, alleen heeft dit ernstigere gevolgen. Er komt dus geen bloed bij de hersenen en de hersenen staan als het ware even stil en functioneren niet goed. De symptomen hiervan kunnen dus tintelingen zijn of het verlies van kracht in je handen, armen of benen. De tinteling kan soms na de beroerte ook nog aanblijven, maar in veel gevallen verdwijnt de tinteling ook weer.

Oorzaken van tintelingen in mijn armen, handen of vingers

Een tinteling hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan een ziekte. Neem als voorbeeld een Vitamine B12 tekort. Je bent dan moe, hebt niet veel kracht en tintelingen in je handen of voeten. Dierlijke producten bevatten Vitamine B12. Denk aan een gekookt eitje, kipfilet of melkproducten. Door een bloedonderzoek te doen kun je uitsluiten of je een tekort aan Vitamine B12 hebt. Indien je wel een tekort hebt is het goed om dit aan te vullen met voedingssupplementen. Voor veganisten en vegetariërs kan het soms lastig zijn om voldoende Vitamine B12 binnen te krijgen. En als je dit niet bent, neem dan gewoon lekker een stukje vis, vlees of een gebakken eitje.

Een fysieke oorzaak van tintelingen kan een beknelling van een zenuw zijn. Bijvoorbeeld in je nek of rug. Door de beknelling stokt de bloedtoevoer en werken de zenuwen niet meer goed. Als gevolg krijg je een tintelend of prikkelend gevoel. Een beknelling is in veel gevallen goed weg te nemen. Een fysiotherapeut of chiropractor zijn er voor om een behandelplan met je op te stellen om deze beknelling weg te halen. Lukt het niet met fysiotherapie dan is er een mogelijkheid dat je een vorm van artritis hebt.

Oorzaken van tintelingen in mijn benen of voeten

Al meerdere malen is het voorbeeld gebruikt een tinteling gevoel nadat je je benen langere tijd over elkaar hebt gekruist. Tintelingen en rusteloze benen komen vaak voor bij diabetespatiënten. Diabetes heeft te maken met een verhoogde bloedsuikerspiegel. De zenuwen ontvangen dan niet voldoende zuurstof omdat de bloedvaatjes bij de zenuwen niet goed werken. Het wordt ook wel neuropathie genoemd. Niet iedereen die diabetes heeft krijgt deze ziekte. De kans is alleen wel groter als je diabetes hebt.

Je hebt een heerlijk dagje gewandeld of gesport. Je komt thuis, ploft op je luie stoel en ziet je enkele en voeten steeds dikker worden. Er hoopt vocht op, ook wel “Oedeem” genoemd. Dit tintelende gevoel komt uiteindelijk dat door het vocht de toevoer van het bloed naar zenuwen e.d. niet optimaal werkt. De zenuwen knellen dan als het ware onder het vocht. Een warme dag zorgt wel eens voor opgezwollen voeten. Wil je vochtophopingen voorkomen dan is het verstandig om je hormonale evenwicht zo goed mogelijk te houden. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of menopauze. Houdt er dan rekening mee dat vocht vasthouden daar dan vandaan kan komen.

Wat kan ik doen tegen tintelingen?

Afhankelijk van de oorzaak is er van alles te doen tegen tintelingen. Ga om te beginnen in een andere houding zitten. Wanneer je voor langere tijd of op regelmatige basis een houding aanneemt waardoor de bloedtoevoer wordt gestokt en zenuwen beknellen, is het goed om eens te verzitten. Het verminderen van stress is voornaam om tintelingen tegen te gaan. Het psychologische aspect tast vaak het fysieke aan. Dus ontspan en doe bijvoorbeeld eens wat ademhalings- en sportoefeningen. Neem een lekker kopje kruidenthee, want bepaalde kruiden helpen je te ontspannen.

Bij knellingen die als gevolg tintelingen met zich meebrengen is een bezoek aan de fysiotherapeut of chiropractor verstandig. Bij ernstige klachten of bij ziektes is een behandeling van een arts nodig. Soms worden er dan medicatie gegeven of zijn er operationele handelingen die je moet ondergaan. Om te bepalen welke actie je tegen tintelingen moet ondernemen is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Het is altijd belangrijk om deze eerst goed te onderzoeken alvorens actie te ondernemen.

Heb ik een dokter of huisarts nodig bij tintelingen?

Als je op internet gaat zoeken naar een tintelend gevoel, dan kom je eindeloos veel oorzaken tegen. Van onschuldige oorzaken tot ernstige ziektes. Laat je niet meteen afschrikken en leiden door de meest ernstige gevallen. Volg ten eerste je gezonde verstand. Jij bent vaak degene die je lichaam het beste kent en kan aanvoelen. Twijfel je of blijven klachten langdurig aanhouden, ga dan even naar de dokter. Het advies is altijd om niet te lang door te lopen met klachten. Blijft het tintelend gevoel lang hangen, komt het regelmatig terug of gaat het gepaard met veel pijn, dan is het raadzaam om de arts een bezoekje te brengen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu