Hoe geef ik zelf een ontspanningsmassage?

hoe geef ik zelf ontspanningsmassage

Naast het krijgen van een ontspanningsmassage, is het geven ervan ook fijn. Je kunt mensen die het nodig hebben om even helemaal tot rust te komen helpen met een fijne massage. Als je ervoor zorgt dat er een ontspannen sfeer is, kun je hier zelf ook van genieten. Bij het geven van een ontspanningsmassage draait het niet alleen om het kennen van de juiste technieken. Dit is natuurlijk wel belangrijk, maar er komt veel meer bij kijken. In deze tekst kun je lezen hoe je er nou voor zorgt dat je zelf een goede ontspanningsmassage kunt geven.

Heb je de tijd? Bekijk dan deze uitgebreide uitleg over het geven van een ontspanningsmassage

De technieken die je gebruikt

Hoewel de technieken die je gebruikt niet het enige zijn waar je op moet letten, zijn ze wel belangrijk. Het is hierbij van belang dat je niet teveel druk zet, maar ook niet te weinig. Bij een ontspanningsmassage is het belangrijk dat het allemaal fijn aanvoelt. Als het gaat om het losmaken van spieren, is er soms wat meer druk nodig. Ook hierbij moet de druk niet te hoog zijn, maar het kan wat gevoeliger zijn dan andere massages. Bij een ontspanningsmassage waarbij stress weggenomen moet worden, gaat het er vooral om dat degene die gemasseerd wordt geniet.  Hierbij is genoeg, maar niet teveel, druk nodig. Een massagetechniek die vaak wordt gebruikt bij een ontspanningsmassage, is het maken van cirkelbewegingen op de rug met je volle handen. Ook bij bijvoorbeeld been- of schoudermassages kun je cirkelbewegingen maken.

Tip: neem een massagecursus

Een massage geven hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je er echt ervaren in wilt worden, zou je een massagecursus kunnen nemen. De genoemde technieken zijn namelijk slechts een voorbeeld. Bij een massagecursus kun je er nog meer leren die van pas kunnen komen. Ook leer je van een deskundige hoe je het beste een ontspanningsmassage kunt geven. Je leert dus niet alleen nieuwe technieken, maar je leert ook waar je verder op moet letten. In deze tekst kun je natuurlijk al lezen waar je onder andere rekening mee moet houden, maar het zelf doen is toch een ander verhaal.

Massageolie gebruiken tijdens massage

Vaak wordt er massageolie gebruikt bij massages. Dit zorgt ervoor dat de huid wat minder stroef wordt. Goede massageolie maakt de huid echter niet te glad. Er moet namelijk wel wrijving zijn om de druk niet te laag te maken. De massageolie die je kiest, kan dus echt een verschil maken tussen een goede en een minder goede massage. Let hier dus op. De mate waarin de olie de huid soepel maakt, is niet het enige belangrijke. De geur speelt ook een rol. Natuurlijk gaat het erom wat degene die gemasseerd wordt lekker vindt ruiken. Communiceer dit waar mogelijk, om de ontspannen sfeer optimaal te maken. Als je zelf een keuze maakt, is lavendel een goede optie. Dit is een geur die een relaxerende werking heeft. Als je voor een voedende olie wilt gaan, kun je denken aan amandel en avocado.

Communiceren met degene die je gaat masseren

Bij een goede ontspanningsmassage is contact met degene die je gaat masseren ook van belang. Tijdens de massage gaat het vooral om het ontspannen en hoef je zeker geen hele gesprekken te voeren. Van tevoren weten wat precies de wensen zijn is wel belangrijk. Als je het persoonlijk wilt maken, kun je degene die je gaat masseren een massageolie en achtergrondmuziekje uit laten kiezen. Achtergrondmuziek hoeft natuurlijk niet, maar een rustig muziekje kan wel voor een ontspannen sfeer zorgen. Deze dingen hoeven niet perse, maar het is wel goed om te weten wat qua massage de wensen zijn. Of degene die gemasseerd wordt bijvoorbeeld een full body massage of alleen een rugmassage wilt, is noodzakelijk om te weten. Daarnaast kun je vragen of hij of zij een voorkeur heeft voor bepaalde technieken of andere wensen heeft. Dit zorgt ervoor dat degene die gemasseerd wordt zich zo goed mogelijk kan ontspannen.

Klachten voor of tijdens de massage

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele klachten of complicaties. Heeft degene bijvoorbeeld een bepaalde huidaandoening, slikt hij of zij bepaalde medicijnen of heeft degene koorts? Dan is een massage niet verstandig. Ook bij een kneuzing of spierscheuring is het masseren van spieren geen goed idee. Er zijn nog meer gevallen waarbij dit geldt. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent. Ook klachten tijdens een massage wil je natuurlijk voorkomen. Doet een aanraking pijn bij degene die gemasseerd wordt? Waarschijnlijk zal hij of zij dit dan aangeven, maar het is ook goed om soms duidelijk te maken of het allemaal prettig aanvoelt. Vraag hier af en toe naar om er zeker van te zijn dat degene zich goed kan ontspannen.

De sfeer volledig ontspannen maken

Net zijn al enkele punten genoemd waar je aan kan denken om degene die je gaat masseren te laten ontspannen. Een muziekje kan bijvoorbeeld helpen en het is goed om te weten welke technieken op prijs worden gesteld. Om de sfeer helemaal ontspannen te maken, zijn echter ook de kleine dingen belangrijk. Denk hierbij onder andere aan temperatuur. Zowel de temperatuur van de ruimte waar de ontspanningsmassage plaatsvindt als de temperatuur van je handen is belangrijk. Te warm is niet fijn, maar zorg er vooral voor dat jij het niet te koud vindt. Zo weet je dat degene die gemasseerd wordt en kleding uit zal trekken het ook niet te koud zal hebben. Naast de temperatuur is het ook belangrijk dat er niet te veel geluid is. Een muziekje is goed, maar het moet niet te rumoerig zijn.

Het oefenen van massages geven

Je hebt kunnen lezen wat je kunt doen om voor een ontspannen sfeer te zorgen. Massageolie kopen en zorgen voor muziek is gemakkelijk. Het geven van de ontspanningsmassage zelf moet je echter een aantal keer doen om er ervaren in te worden. Zoals gezegd kun je een massagecursus nemen, maar veel masseren helpt natuurlijk ook om er beter in te worden. Probeer verschillende technieken uit bij mensen die gemasseerd willen worden. Er zijn namelijk genoeg technieken, die je het beste kunt leren door ze zelf te doen.

Deel dit bericht:

Ook interessant
Menu